Rekordna 22 Celzijeva stupnja na norveškom Svalbardu

Svalbard, norveški arhipelag u Arktiku, u subotu je potukao apsolutni temperaturni rekord dosegnuvši 22 Celzijeva stupnja, objavio je Norveški meteorološki institut.

S 21,7 stupnjeva izmjerenih u 18 sati po mjesnom vremenu blizu mjesta Longyearbyena, arhipelag je imao najtopliji dan od početka mjerenja.

Prethodni rekord dogodio se 16. srpnja 1979., kada je bilo izmjereno 21,3 stupnja, rekao je meteorolog Kristen Gislefoss.

Skupina otoka, poznatijih po imenu Spitzberg, nalazi se tisuću kilometara od Sjevernog pola. Subotnji temperaturni rekord, koji bi trebao potrajati do ponedjeljka, daleko je iznad uobičajenih temperatura za ovo godišnje doba: u srpnju, koji je najtopliji mjesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stupnjeva.

Arktik se zagrijava dvaput brže od ostatka planeta, kažu znanstvenici.

Ljeto 2020. u regiji obilježeno je gotovo vrućinama u ruskom Arktiku: temperature 5 stupnjeva iznad normale u siječnju u Sibiru te vrhunac od 38 stupnjeva početkom srpnja u arktičkom krugu.

Prema službenom norveškom izvješću "Klima u Svalbardu 2100.", prosječna temperatura na Svalbardu za razdoblje od 2070. do 2100. trebala bi porasti od 7 do 10 stupnjeva u odnosu na razdoblje 1970. do 2000., ako se nastavi dosadašnji čovjekov utjecaj na klimu.

Poznat po svojim polarnim medvjedima, arhipelag Svalbard ima i jednu posebnost: ondje se nalazi ugljenokop, a riječ je o energiji koja emitira najviše stakleničkih plinova.

No na Svalbardu je smještena i "Vegetacijska Noina arka", inaugurirana 2008., a riječ je o banci u kojoj se čuva sjemenje za budućnost u slučaju kataklizme.

Taj 'biljni sef' osmišljen protiv klimatskih promjena i sam je bio žrtva globalnog zagrijavanja. Moralo se uložiti 20 milijuna eura kako bi se sanirao nakon što su u njega 2016. prodrle vode zbog topljenja permafrosta, u načelu vječno zamrznutog tla na arktičkom području.