Prosvjednici se sukobljavaju s policijom u gradovima širom SAD-a

Američka policija upotrijebila je šok-bombe i suzavac protiv prosvjednika u gradovima širom SAD-a, nakon što je Donald Trump poručio da će znatno povećati broj saveznih agenata u velikim gradovima pogođenim nasilnim prosvjedima.

Prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti, koje je potaknulo ubojstvo nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, izbili su u vrijeme dok se američki predsjednik Trump bori za ponovni izbor protiv demokratskog kandidata Joea Bidena. Jedna od glavnih Trumpovih predizbornih parola je "zakon i red".

Prosvjedi su izbili u Austinu, u Teksasu, Louisvilleu u Kentuckyju, New Yorku, Omahi, Oaklandu i Los Angelesu u Kaliforniji te u Richmondu u Virginiji, gdje je interventna policija, prema američkim medijima, ispalila kemijska sredstva na sudionike marša Black Lives Matter (I crnački životi vrijede).

U Seattleu su se ponovno čule male detonacije u nekim ulicama, a prosvjednici su zapalili prikolice građevinske tvrtke koja gradi maloljetnički zatvor, piše AFP.

Prosvjednici su isjekli automobilske gume i razbili prozore prikolica. Dobro oklopljena policija napala je prosvjednike, od kojih su neki nosili kišobrane kako bi se obranili od suzavca.

Policija Seattlea objavila je kasno u subotu da je uhitila 45 osoba zbog prosvjeda, koji su označeni kao pobuna, stoji na službenom twitter-računu policije.

Čelnica policije u Seattleu Carmen Best molila je stanovnike da u miru dođu u grad te je kritizirala nasilne prosvjede.

- Pobunjenici nemaju nikakvo poštovanje prema sigurnosti zajednice, prema sigurnosti policajaca ili sigurnosti poslovnih radnji i imovine koju uništavaju, kazala je a prenose lokalni mediji.

Savezni agenti u Portlandu

Policija i savezni agenti suzavcem su rastjerali prosvjednike južno od Portlanda rano u subotu, koji su prosvjedovali protiv Trumpova slanja saveznih snaga među prosvjednike.

Gotovo dva mjeseca traju prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti u najvećem gradu države Oregon.

Trumpovo slanje saveznih agenata u Portland ne podupiru lokalni dužnosti koji to smatraju prekoračenjem ovlasti savezne vlade i znakom autoritarizma.

Prosvjedi u petak većinom su bili mirni, ali su ipak završili sukobom s policijom, a upotrijebljene su šok-bombe i suzavac.

Portlandska policija potvrdila je da je muškarac izboden nožem, a osumnjičenog su zadržali prosvjednici prije nego što su ga uhitili policajci, navodi se u priopćenju. Žrtva je prevezena u bolnicu s teškim ozljedama.

"Mali zeleni čovjek"

Ranije je prosvjednik, s kojim je razgovarao AFP, kritizirao prisustvo saveznih agenata u gradu te je podržao pokret Black Lives Matter.

- Ne sviđa mi se ovo što se događa ovdje, to što Trump radi, kazao je pedesetpetogodišnji zrakoplovni inženjer, dodajući da ne želi doći blizu malog zelenog čovjeka, odnosno saveznog agenta.

Glavni inspektor ministarstva pravosuđa, koji je zadužen za internu kontrolu, u četvrtak je otvorio službenu istragu o slanju saveznih agenata, ali je savezni sudac u Oregonu u petak odbio zahtjev države Oregon da se zaustavi slanje.