Muhe na aromaterapiji kao insekticid

Hrvatska je uz Španjolsku jedina europska zemlja koja sredozemnu voćnu muhu, jednog od najvećih štetnika na plodovima agruma - suzbija tzv. SIT tehnikom, odnosno ispuštanjem u prirodu sterilnih mužjaka uzgojenih u laboratoriju.

U neretvanskoj dolini taj program se uspješno provodi već jedanest godina što je znatno smanjilo upotrebu kemijskih sredstva. Ovih dana, s malim zakašnjenjem zbog koronavirusa - u voćnjake su pušteni prvi rojevi sterilnih mužjaka. Na prezentaciji smo vidjeli i druge ekološke načine suzbijanja tog štetnika. Nije riječ o prskanju mandarina ni zaprašivanju komaraca. Iz naprave na kamionetu, vjerovali ili ne, izlijeću muhe, i to one koje čine najveću štetu na plodovima agruma i drugog voća.

Zaprašivanje muha - muhama

- Ispuštamo velik broj laboratorijski steriliziranih i uzgojenih mužjaka sredozemne voćne muhe koje onda čine konkurenciju tada malobrojnim prirodnim mužjacima i kada prirodna ženka kopulira sa sterilnim mužjakom ne dolazi do stvaranja potomstva, pa posljedično ni do šteta na plodovima domaćina, kaže rukovoditelj odjela za SIT tehniku (HAPIH) Luka Popović.

Suzbijanje ovog štetnika ispuštanjem među populaciju sterilnih mužjaka zove se SIT tehnika. Kukuljice sterilnih mužjaka proizvode se u Izraelu, zrakoplovom se dovoze u Split i dalje kamionima hladnjačama prevoze do centra u Opuzenu gdje se uzgajaju u muhe. Ove je godine zbog pandemije prekinut aviopromet, no uz iznimne napore kukuljice su ipak napokon stigle. Kukuljice se u opuzenskom SIT centru uzgajaju do puštanja u prirodu. Upravo je stigla druga pošiljka od njih osam milijuna.
 
Sterilni mužjaci na aromaterapiji đumbira

- Preko linjije Tel Aviv Franfurt bilo je potrebno osigurati veterinarski pregled na ulazu u Njemačku, zatim teretne listove, prekrcaj pošiljki, izmjenu leda tokom pošiljke i carine. Sve je to promijenilo našu rutinu dobave, ali ipak smo uspjeli savladat sve to i krećemo s nekih dva i pol mjeseca zakašnjenja, priča Popović.

- Ovaj sav materijal ide ne na razvoj u sobe pod kontroliranim uvjetima temperature vlage osvjetljenja i treba im pet šest dana da postignu spolnu zrelost. Noć prije ispuštanja podvrgavamo ih aroma terapiji uljem đumbira za bolje seksualne performanse u polju i tako nakon toga oni su spremni, dodaje.

I prema dosad učinjenom vrlo privlačni ženkama. Naime, suzbijanje sredozemne voćne muhe SIT tehnikom na području neretvanske doline provodi se već 11 godina, a rezultat je iznad svih očekivanja. Nema prskanja insekticidima. A ondje gdje sterilni mužjaci ne mogu doletjeti, koriste se lovnim posudama i ljepljivim žutim pločama. Služba za stručnu potporu Ministarstva poljoprivrede korisnicima mjere 10-1-12 ruralnog razvoja održala je prezentaciju o njihovu postavljanju.

Dvije se trećine plodova neretvanskih mandarina izvoze, i to u zemlje gdje je nulta tolerancija prema ubodima štetnika na plodovima. No posljednji je kamion zbog toga vraćen prije sedam godina.  

Čiopama i lastavicama smeta đumbir

- Tome su stvarno pripomogle mjere ispuštanja sterilnih mužjaka, mjera masovnog ulova pomoću  lova posuda i mjera postavljanja žutih ploča u nasadima agruma. Na taj način mi fizički smanjujemo populaciju štetnika mediteranske voćne muhe koji koja je glavni gospodarski štetnik u proizvodnji agruma, kaže Ivana Momactalajić iz Službe za stručnu potporu Ministarstva poljoprivrede.

A taj štetnik, čini se privlači lastavice i čiope. Pojavile su se na početku ispuštanja sterilnih mužjaka i nakon određenog vremena nestale. Dvije su mogućnosti, brzo su se zasitile ili im, pak, ne prijaju mužjaci premazani đumbirovim uljem.