'Kobe' govedina iz srca Žumberka

Žumberak je jedno od sigurno ekološki najočuvanijih područja u Hrvatskoj, nažalost vrlo slabo naseljeno. Svaka investicija tu je hvalevrijedna pa vodimo u Tihočaj, srce Žumberka. Davorin Štetner u tom malom, zabačenom selu obnavlja stare napuštene kuće, a nedavno je počeo s uzgojem japanskih goveda.

- Pa evo do nas nije baš lako doći, problem je jer GPS ne radi dobro pa su prijatelji otišli po cijelom Žumberku. Makadama ima sedam kilometara i cesta je građena za Austrougarske. Od tada se na njoj malo napravilo, ali imamo obećanje gradonačelnika i očekujemo rješavanje za godinu ili dvije, priča Davorin Štetner.

Selo Tihočaj ima samo devet kuća. Neke je kupio Davorin i obnavlja ih, međutim uz njega i drugi obnavljaju svoje stare zapuštene kuće. Kako i ne bi. Ljude je korona potaknula da razmisle o promjeni načina života. Da sigurnost potraže daleko od gradske vreve, u netaknutoj divljini.  

- Do sad sam kupio 97 parcela, malo više od 20 hektara, samo je jedna 1/1 na mene, velik je posao pred odvjetnicima i geodetima, ali to je priča koju Hrvatska mora rješavati ubrzano ukoliko se želimo okrenuti zdravoj proizvodnji, priča Davorin.

A početak te zdrave proizvodnje iza ove je ograde. Davorin bi htio napraviti potpuno čistu eko farmu, bez pesticida. Uvjeti su idealni, selo je na 770 metara nadmorske visine. U štali staroj čak 200 godina novi su dom pronašla i četiri crna japanska wagyu goveda - njihovo kobe meso je među najcjenjenijima i najskupljima na svijetu kilogram stoji od 300 pa čak u nekim zemljama  i do tisuću eura. 

- Moja ideja je napraviti prvi rent-a-farm sustav, znači imati farmu u idealnim uvjetima gdje svatko tko želi imati meso i biti siguran kakvo je, bez antibiotika i aditiva, znamo da je kvaliteta mesa loša, uvozimo puno, meni je cilj to promijeniti, tu neće biti masovne proizvodnje, cilj su male količine ali visoka kvaliteta, iznosi Davorin svoje planove.

Veterinar Nikola Rošić kaže kako su tu uvjeti za ta goveda - idealni i da će koombinacija netaknute prirode i japanskih goveda dati vrhunske rezultate. Čak je i štala neobična - stara je 200 godina. Davorin je oko farme iskrčio šest tisuća četvornih metara šikare, no to je, kaže, tek početak. Otvoreni su i za druge pasmine. Selo je bez vodovoda i to je problem, ali zato je tu brzi Internet. Instaliran je kako bi Davorin kamerama pratio sve što se događa na farmi.

- Nažalost, površine su zarasle, nekada nije bilo neobrađenih površina, danas je tako kako je, ovo je svijetla točka, nadamo se da će se nešto u tom smislu i promijeniti, trebaju mlada gospodarstva potporu lokalne zajednice i državnih institucija i da će to krenuti u nekom boljem smjeru, poručuje Nikola Rošić.

Ovakvih je investicija na Žumberku malo, malo je i novih radnih mjesta. Stoga raduje što je na krčenju zemljišta i na obnovi kuća već angažirano tridesetak tvrtki i dobavljača. Davorin će uskoro zaposliti i ljude koji će brinuti o stoci.  Njegova vizija je, kaže "primjerom pokazati da se u Hrvatskoj može uspjeti".