Zbog nevremena u Zagrebu 41 vatrogasna intervencija, poplavljena i Klaićeva

Sinoć oko 20 sati područje grada Zagreba zahvatilo je kišno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom. Vatrogasci s područja grada odradili su 41 intervenciju, a od toga najviše ispumpavanja vode i uklanjanja stabala. Na intervencijama su sudjelovala 123 vatrogasca sa 41 vatrogasnim vozilom, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

- VIDEO: Nevrijeme nad Hrvatskom, poplave u Zagrebu
- VIDEO: Poplave u Zagrebu, voda i u Klaićevoj
- Kako je teklo dramatično spašavanje, pričali smo s Mirnom i Josipom
- Tuga u Klaićevoj, uništeni skupi lijekovi i zalihe umjetne kože

To je drugi put u kratko vrijeme da je kišno nevrijeme u Zagrebu uzrokovalo poplave stambenih i drugih objekata.

U noći s 25. na 26. srpnja, vatrogasci su odradili preko 200 tehničkih intervencija ispumpavanja vode te čišćenja odvodnih kanala i kolnika.

Centar 112 zaprimio 350 poziva građana

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da je zagrebački Centar 112 sinoć do ponoći zaprimio 350 poziva građana kji su tražili pomoć u otklanjanju posljedica olujnog nevremena.

Navode da je nevrijeme zahvatilo područje Grada Zagreba, Zaprešić i okolicu, a da su obilna kiša i jak vjetar prouzročili plavljenje podrumskih prostorija objekata i prometnica, probleme i ugroze u odvijanju cestovnog prometa, opskrbi električnom energijom i vodom, a primljeno je i nekoliko dojava o padu stabala na objekte i osobna vozila.

"Prema medijskim izvješćima u podsljemenskoj zoni padala je tuča veličine lješnjaka, velika količina blatne i muljevite vode slijevala se iz kvarta Mikulići do Ilice na kojoj je poplavljen kolnik, na Črnomercu su iskakali šahtovi, a vjetar je odnio i skelu sa zgrade u Gradišćanskoj ulici", navodi se u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite.

Roić: Klaićeva poplavljena i sinoć, nema većih šteta

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj Goran Roić za Hinu je potvrdio da su podrum i kantina bolnice ponovo poplavili.

- Jučer, kada je bio najveći pljusak, ponovo je u područje garderobe i kantine proplivala voda, međutim, mi smo odmah reagirali i uključili vodene pumpe te nismo dopustili štete većih razmjera, kazao je Roić istaknuvši da je taj prostor poplavljen drugi put u tjedan dana zbog kišnog nevremena.

Roić je ustvrdio da u Klaićevoj nema većih šteta, osim što su zidovi, instalacije i podovi ponovno natopljeni te istaknuo da bolnica, unatoč poplavama, djeci neprekidno pruža zdravstvenu skrb.

Poplavljeni fakulteti, GRadske knjižnice...

Voda je prodrla i u podrum Gradske knjižnice na Starčevićevu trgu. Pomoćnica ravnateljice Knjižnica Grada Zagreba, Ivančica Krolo, za Dnevnik u podne je rekla da je ispumpano 20-ak cm vode koja je ušla u knjižnicu. Dodala je da  je stradao dio informatičke opreme i knjižničke građe.

- Nakon potresa, koji je zgradu znatno oštetio, sada je i procurilo. Uglavnom nam curi krov, a oštećeno je 30% nastavničkih kabineta i jedna od tri predavaonice. Šteta je velika jer uključuje i sanaciju od potresa, sada se to zbraja. Otprilike, šteta je oko 300 do 400 tisuća kuna, rekla je Martina Jakovčić, izvanredna profesorica Geografskog odsjeka PMF-a.