Hrvatska i Slovenija međusobno se smatraju sigurnim destinacijama

O pandemiji bolesti COVID-19 razgovarali su ministri vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske, Anže Logar i Gordan Grlić Radman. Ministri su razmijenili informacije o epidemiji i predstavili preventivne mjere
koje poduzima svaka od zemalja, uključujući i novu hrvatsku aplikaciju.

Hrvatska i Slovenija međusobno se smatraju sigurnim destinacijama, javlja iz Ljubljane naš reporter Gordan Žvanović. Tome u prilog govori i podatak da je Hrvatsku posjetilo 91 posto slovenskih gostiju u odnosu na lani. Trenutno ih je u hrvtskoj 130 tisuća.

Vrlo je uspješna i dobra suradnja u raznim područjima, poput repatrijacije državljana, otvaranja granica i kamionskog prometa. Hrvatska je nakon otvaranja granica u vrlo kratkom roku osigurala jasan epidemiološki okvir za dolazak gostiju te nas veseli i dolazak naših prijatelja iz Slovenije, izjavio je Gordan Grlić Radman

- Slovenija je Hrvatsku stavila na početku srpnja na žutu listu i na temelju toga uspostavili smo intenzivnu komunikaciju između institucija. Danas sam razgovorao i s direktorom Instituta za javno zdravstvo i provjerio najnovije podatke. Drago mi je da se ta krivulja kreće prema dole. Države će usklađivati mjere kako bismo zaustavili epidemiju, poručio je Anže Logar.

Dodao je kako je ministru Grliću Radmanu čestitao i na predsjedanju Europskom Unijom kojega je obilježilo Covid-19. "I tu vrijedi - očekuj ono što je neočekivano i moram reći da se Hrvatska vrlo brzo prilagodila novom stanju, poručio je.