U svijetu ubrzo 17 milijuna zaraženih

Pandemija koronavirusne bolesti ne posustaje. Zaraženih će ubrzo biti 17 milijuna.

Zbog rasta broja zaraženih, diljem svijeta uvode se ograničenja putovanja. Turističke destinacije pokušavaju spasiti sezonu.

Najviše je oboljelih i dalje u SAD-u gdje cjepivo očekuju do kraja godine

Sjedinjene Države već su udvostručile financijsko ulaganje za razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Dvije velike farmaceutske tvrke pokrenule su tako odlučujuću fazu testiranja svog cjepiva.

- Ponosan sam što mogu najaviti da je cjepivo tvrtke Moderna ušlo u treću, finalnu fazu kliničkog testiranja, a uskoro će u toj fazi biti još jedno cjepivo. Nikada se tom brzinom nije takvo što dogodilo, rekao je Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Istodobno, savjetnik predsjednika Trumpa za nacionalnu sigurnost  Robert O'Brien pozitivan je na koronavirus. Simptomi su lakši i nalazi se u izolaciji.

Drugi val koronavirusa već je zahvatio dijelove Azije i Australiju. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je potrebno strogo se pridržavati zdravstvenih mjera.

- Ondje gdje se provode mjere - sve je manje slučajeva zaraze, a ondje gdje se ne provode - sve ih je više, naglašava Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Španjolski hoteli spremni su platiti turistima testiranje na koronavirus nakon britanske odluke o obveznoj dvotjednoj samoizolaciji za sve koji dolaze iz te zemlje pred kojom je novi val zaraze.

Ipak, nisu svi dijelovi podjednako u opasnosti pa se zbog tog poteza u Španjolskoj dignula velika buka. Negoduju i turisti.

- Mislim da je to nevjerojatno i da za tim nema potrebe. Ovdje je sigurno, govori Mauren, turistica iz Liverpoola u Benidormu.

- Razgovaramo s britanskim vlastima da ponovno razmotre mjere koje prema našem mišljenju nisu u skladu s epidemiološkom situacijom u Španjolskoj, osobito u pojedinim odredištima, naglašava Pedro Sanchez, španjolski premijer.

U međuvremenu Velika Britanija samo je proširila preporuku o izbjegavanju putovanja u Španjolsku obuhvativši i Baleare i Kanarske otoke.