Kako pomoći pršutarima da prebrode koronakrizu?

Teret krize osjećaju i pršutari. Turista je manje pa je slabija potražnja, a izvoza gotovo da i nema pa, osobito mali proizvođači, računaju i na državnu pomoć.

Samo u jednom vrgoračkom pogonu, koji je projektiran za kapacitet od 7.500 tona godišnje proizvodnje dalmatinskih specijaliteta, trebalo bi na godinu izaći 300.000 komada zaštićenog dalmatinskog pršuta, ali i drugih proizvoda poput pečenice i pancete. Veseli činjenica da se pršuti sve više proizvode od domaće sirovine.

- Intenzivno, kroz Udrugu pršutara, radimo tome da iz godine u godinu povećavamo broj i udio hrvatske sirovine u našim pršutima. Usuđujem se reći da smo već sad prešli 60% sirovine da nam dolazi iz Hrvatske, a podsjetit ću da je prije 5 godina ta brojka bila skromna, 5 do 10%, rekao je Darko Markotić, tehnolog pršutane braća Pivac.

Korona kriza koja je utjecala na sve, pa tako i na tržište pršuta, ipak nije pojela potražnju ali ju je smanjila. Jer, prošla je godina bila dobra, kažu pršutari, no ova je počela s problemima.

- Nažalost, imamo velikih problema i veći i manji pršutari, pogotovo manji. Mislim da država morati malo misliti na nas jer je većina manjih pršutara naslonjena samo i isključivo na turizam. Većina njih ne radi s velikim trgovačkim lancima i oni su direktno pogođeni, rekao je Ivica Babić iz pršutane Voštane.

Izvoz je stao, a turistička sezona ipak je nešto krenula, pa se i pršutari nadaju da te negativne posljedice neće biti tako drastične.

- Mi se nekako nosimo s time, nije lako, stalno tražimo rješenja kako bi preživjeli iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec. Tako da, nije lako, ali borimo se, rekao je Joško Lešina iz pršutane Mijukić.

A borba je i s uvoznim pršutima, i s povećanjem ukupne domaće proizvodnje, s nabavkom domaćih sirovih butova. No, zaštita dalmatinskog pršuta ipak se pokazala kao velika prednost.

- Pojavljuju se novi svinjogojci i ono što veseli, poprilično smo blizu da izjednačimo cijenu proizvodnje svinja u Hrvatskoj i u Europi. Ostaje još uvijek problem specijalizirane rasjekaonice za pršutare, dodao je Babić.

No, i tu ima nekih naznaka da bi se moglo graditi, a pršutari su spremni dati potporu onome tko se odluči na to. Normaliziranjem tržišta širit će se i proizvodnja, ali i potražnja, jer dalmatinski pršut s okusom morske soli, bure i dima odavno je traženi specijalitet.