U Varaždinskoj županiji otvoreno 12 novih obrta

Zahvaljujući nepovratnim novčanim potporama za poticanje samozapošljavanja u sklopu europskog projekta LEPEZA, u Varaždinskoj županiji otvoreno je 12 novih obrta.

Vlastiti posao uz pomoć europskog novca u svojoj varaždinskoj slastičarnici pokrenula je i Maja Vincek.

- Svaka, ne kuna nego lipa, dobro je došla. Uz potporu Zavoda za zapošljavanje Lepeza je bila točka na i da sam mogla sve objediniti i započeti s radom. Nisam očekivala toliku potražnju i narudžbe. Nažalost, moramo i odbijati jer ne stignemo sve narudžbe pokriti, rekla je Vincek.

Radno mjesto u Majinoj slastičarnici pronašla je i gospođa Bosiljka, iz kategorije najugroženijih skupina na tržištu rada.

- Baš sam ponosna jer sam i njoj uspjela osigurati radno mjesto i funkcioniramo odlično, dodala je Vincek.

Nakon četvrt stoljeća iskustva u struci, vlastiti posao pokrenuo je i automehaničar Željko Dvoršćak.

- To je jako dobra stvar jer teško je toliko novca uštedjeti za kupnju neke opreme i strojeve s kojom se radi, tako da je to velika pomoć. Posao ide dobro, imamo ga dosta, za sad mi pomaže sin, rekao je.

Među 12 novootvorenih obrta uz pomoć europskog novca je i Centar za logopediju i savjetovanje djece i odraslih - Vrtlog. Za potpore u poticanju samozapošljavanja osigurana su dva milijuna kuna.

Zahvaljujući mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Varaždinskoj županiji tijekom krize izazvane pandemijom spašeno je 30.000 radnih mjesta.