Nove novčane kazni zakladi Alekseja Navaljnog

Sud u Moskvi kaznio je u utorak Zakladu za borbu protiv korupcije oporbenog političara Alekseja Navaljnog, presudivši da je zaklada prekršila zakon o "stranim agentima".

Zaklada objavljuje izvješća o istragama o korumpiranosti državnih dužnosnika, a neki od onih koji su se našli na meti su uspjeli osporili donesene zaključke i dobiti sudski spor.

Zaklada odlukom moskovskog suda mora platiti dvije novčane kazne u sveukupnom iznosu od 600.000 rubalja (8300 američkih dolara).

Navaljnijeva zaklada je, između ostaloga, kažnjena jer je propustila navesti da jedan od njezinih popularnih kanala na YouTubeu pripada "stranom agentu".

- Kazna je apsolutno protuzakonita, tvrdi Ljubov Sabol, odbacujući klasificirati zakladu kao "stranu agenturu".

- Zaklada oduvijek prima novac isključivo od ruskih građana, dodaje.

Navaljni je na Twitteru napisao da ih se sada kažnjava na dnevnoj bazi, a nedavno je kazao da će zatvoriti zakladu zbog nagomilanih kazni u iznosu od 1,2 milijuna dolara te je pokušati ponovo pokrenuti pod novim imenom.

Prema zakonu iz 2012., vlasti mogu nevladine i aktivističke udruge, za koje se smatra da za političko djelovanje primaju novac iz inozemstva, proglasiti "stranim agentima" te to moraju navesti na svim svojim publikacijama.