Ministrica Brnjac zadovoljna dosadašnjim tijekom turističke sezone

"S obzirom na to u kakvoj smo situaciji bili prije nekoliko mjeseci, možemo biti zadovoljni dosadašnjim tijekom turističke sezone", rekla je nova ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Brnjac očekuje da bismo ove godine mogli ostvariti polovinu lanjskih prihoda od turizma koji su, podsjetimo, iznosili oko deset milijardi eura te smatra da se već sad treba usmjeriti i na sljedeću sezonu.

- Pripremiti se za instrument za oporavak. Znači, to su ona sredstva iz EU fondova koja za RH iznose 22 milijarde. Dakle, iz Next generation fonda. Mi moramo sjesti, pripremiti, dobro razgovarati s cijelim turističkim sektorom, vidjeti Nacionalni program reformi i pripremiti se za jesen, ali isto tako i za iduću sezonu, kazala je Nikolina Brnjac.- Hrvatska je do sada postigla 44 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, a u srpnju smo ostvarili 60 posto lanjskog rezultata, rekao je u Dubrovniku direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Najlošiji su rezultati upravo na jugu zemlje. Dubrovnik se, zahvaljujući britanskim turistima koji su počeli stizati posljednjih desetak dana, ipak pokrenuo, no tek je na 30% u odnosu na kraj srpnja prošle godine. Neizvjesnost donosi i nastavak sezone, a postavlja se i pitanje je li se moglo više postići promidžbenim aktivnostima.

U Dubrovniku ovih dana boravi 8200 gostiju. Otvoreno je samo malo više od polovine hotela, a oni koji rade suočeni su s neizvjesnošću.