Marić: Za kredite "kulturnjaka" država jamči u 100 postotnom iznosu

Dobra vijest za poduzetnike koji se bave kulturom i kreativnim industrijama, a pogođeni su krizom uzrokovanom bolesti COVID-19.

Mikro, mali i srednji poduzetnici te slobodni umjetnici moći će putem komercijalnih banaka dobiti povoljne kredite za likvidnost, a za njih će jamčiti država u 100%-tnom iznosu.

Državni krediti za kulturne i kreativne industrije pogođene koronavirusom 

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je na raspolaganju 300 milijuna kuna jamstvenog potencijala.

- Kada govorimo o kulturi i kreativnim industrijama vrlo široko je stavljen spektar da sad ne bi slučajno nekoga zaboravio, ali krećemo od arhitekture, audiovizualnih djelatnosti, uključujući i videoigre, baština, mediji, nakladništvo, knjiga, ples, glazba, ostale vizualne i ostale kreativne industrije. Mislim da je to jedan dobro ciljani i dobro pogođeni program, naglasio je ministar.Ministar financija Zdravko Marić izjavio je uoči užeg kabineta Vlade da je, "što se tiče prihoda, uvijek važno gledati kraj mjeseca kada 'sjeda' većina PDV-a."

- Što se tiče dosadašnjeg ostvarenja proračuna, u srpnju, mogu reći da je na tragu, a u nekim segmentima i blago bolje. Od 1. siječnja imam pad poreznih prihoda 14-15 posto. PDV je na razini prosjeka, oko 15% u minusu, dok su doprinosi nešto bolji, odnosno nešto je manji pad, kazao je ministar Marić.

Istaknuo je opet da je "jedna stvar od 1. siječnja do 19. ožujka, a od tada je drugačije s obzirom na zaključavanje gospodarstva.

- Prihodi ocrtavaju sliku aktivnosti iz lipnja. Na dnevnoj bazi vidimo fiskalizirane račune. Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u srpnju je na tragu onoga što smo imali u lipnju. To je nešto i bolje od onoga što smo očekivali, posebno ako se apostrofira turizam. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa što se tiče turizma u srpnju je manja za 39% u odnosu na isti mjesec lani. Nikako nemam namjeru išta uljepšavati, nego dati stvarno stanje stvari, rekao je.

Istaknuo je da je proračun na tragu originalnih očekivanja.

- Nema nikakvih značajnijih otklona u negativno. Ovo malo pozitivnog neće polučiti ne znam kakvu euforiju, ali je dobro apostrofirati da su ipak stvari pod kontrolom.