Umjesto turizmom, obitelj Škunca s otoka Paga bavi se - smiljem

Radeći na projektu "Biokemija eteričnih ulja", studenti splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta otkrili su da eterično ulje smilja pomaže u liječenju kancerogenih stanica dojke. Obitelj Škunca s otoka Paga u preradi smilja našla je poslovni izazov, a svoje proizvode planiraju predstaviti i turistima.

Složna obitelj Škunca na otoku Pagu jedna je od rijetkih koja se ne bavi turizmom. Stvorili su obiteljsku-poslovnu priču. Sva djeca obrazovala su se i tako pokrila sve segmente proizvodnje smilja.

- Proizvodimo oko 15 eteričnih ulja i proizvodimo jedan široki spektar kozmetike na prirodnoj bazi, kaže Nikola Škunca, mag. ekonomije, dipl. ing. strojarstva.

- Zaglađuju bore, regenerira sva oštećenja koja su nastala tako da su to neki od glavnih zlatnih spojeva u našem eteričnom ulju, dodaje Ana Škunca, mag. ekoinženjerstva.

- Tako da one pomažu u širokom spektru kod kožnih oboljenja, kaže Vanja Škunca Milković, mag. oec. turizma.

A sve zahvaljujući posebnim uvjetima koje nudi otok Pag.

- Ovo sunce, ovo podneblje, ovaj sastav tla koji je kršovit, a isto je bitno da tlo nije prebogato humusom, a opet da ga ima, pojašnjava Marija Škunca.

Uz pomoć turističke zajednice planiraju turiste privući na imanje i upoznati ih sa svojim proizvodima.

- Da se nauče izraditi sapune ili pločice za tuširanje. Imat će mogućnost od naših proizvoda ovdje to napraviti i ponijeti to sa sobom doma, kaže Radmila Škunca, sanitarni inženjer.

Više doznajte u videozapisu.