Milanović: Obljetnicu Oluje proslavit ću s ratnim zapovjednicima na kninskoj tvrđavi

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da će 25. godišnjicu akcije 'Oluja' proslaviti na kninskoj tvrđavi s ratnim zapovjednicima 4. kolovoza kada će im uručiti odlikovanja.

- Ujutro, 4. kolovoza, na tvrđavi ću se susresti s predstavnicima postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, a navečer tog dana s predstavnicima Hrvatske vojske te dati odlikovanja i promaknuća, rekao je Milanović u Rijeci.

Među ostalim, odlikovat će i gardijske brigade HVO-a koje su djelovale pod hrvatskim zapovjedništvom kao dio Hrvatske vojske u 'Oluji' i čiji su pripadnici ginuli za oslobađanje hrvatskog teritorija.

Ne mogu spriječiti svečanost u Čavoglavama, ali mogu reći što je bolje

Predsjednik Milanović ustvrdio je da je kninska tvrđava kultno i mitsko, te panhrvatsko mjesto, a na upit novinara da komentira spor oko mjesta obilježavanja 'Oluje' u Kninu, odgovorio je da Vlada može organizirati svečanost gdje želi, pa i u Čavoglavama, a da to on ne može spriječiti, nego da samo može reći što misli da je bolje.

- Knin je u tom smislu ništa, a to je bio i 1991. godine. Bio je prašnjava željeznička postaja, s puno vojnika i tvornicom šarafa, bez novaca, intelekta i bez ideja, a imaginarij pobune je rađen u Beogradu. Ne znam tko mi može zamjeriti na ovome, građani koji su napustili Knin i žive u Kragujevcu, rekao je Milanović.

Na pitanje o mogućem vezivanju proslave u Kninu s obilježavanjem stradanja srpskih civila u Gruborima nakon 'Oluje', Milanović je ustvrdio da bi se u Gruborima trebalo obilježavati na dan kad se tamo i dogodilo ubojstvo.

- Starci su ubijeni kukavički i divljački, to je bilo razbojništvo, a pobjeda gardijskih brigada i drugih postrojbi u 'Oluji' je neokrnjena, čista i junačka, te Hrvatska nema kompleksa i ne mora se posipati pepelom, kazao je.

Istaknuo je da će vjerojatno otići i na obilježavanje godišnjice ubojstava u Gruborima.

"Pozdrav laktovima je glupost"

Na pitanje zbog čega se rukuje s brojnim ljudima, uz to što ne nosi masku, Milanović je odgovorio da stalno čisti ruke alkoholom nakon toga.

- Shvatio sam da je pozdrav laktovima glupost jer čovjeku dolaziš na pola metra, a kad se rukuješ dolaziš na jedan metar, rekao je.

Predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovao je na Ljetnoj pravnoj školi pod nazivom Diplomacija i pravo 2020. na Pravnom fakultetu u Rijeci. Održao je predavanje sudionicima ljetne škole, zatvoreno za novinstvo. Na ovogodišnjoj ljetnoj školi sudjeluje 27 sudionika iz 14 zemalja. U sedam dosadašnjih izdanja škole bilo je ukupno 450 sudionika iz 35 zemalja.