Radnici Kaštelanskih staklenika još uvijek bez plaća i otpremnina

Radnici Kaštelanskih staklenika trebali su biti među prvima iz niza propalih tvrtki Splitsko-dalmatinske županije koji će dobiti svoja potraživanja. No neisplaćene plaće i otpremnine, a riječ je o 64 milijuna kuna, još čekaju.

Činilo se kao bajka - pet godina otkako je pokrenut stečaj, najbolju parcelu državne tvrtke na koljenima kupila je splitska zračna luka za potrebe širenja. Damir Klarić bio je presretan; radnicima je obećana isplata - potkraj svibnja.

- Naša predstavnica pri vjerovničkom vijeću je bila u FINI provjeriti da li je novac tamo i da novac je tamo! Znači, firma u stečaju ima novca, nije kao neke druge firme gdje radnici imaju potraživanja, a novaca nema. Međutim, kvaka 22 je u tome da eto, netko nas koči, govori Damir Klarić, bivši radnik Kaštelanskih staklenika.

Taj netko - mali je dioničar iz Zagreba. Iako je njegovu žalbu stečajni sudac odbacio, čeka se pravomoćnost, no već je najavio da će se ponovno žaliti - Visokom trgovačkom sudu. Radnici, kojima plaće nisu isplaćivane tri i pol godine prije početka stečaja, pitaju se - ima li kraja?

- Trideset šest godina sam ostavila u ovim staklenicima. Danas nemam ni mirovine, nikakvih primanja. Sramota neka bude državu, naglašava Ivanka Knežević, bivša radnica Kaštelanskih staklenika.
                                                                                                                                                                                                                                                           I stečajni je upravitelj na sto muka; poslao nam je elektroničku poruku u kojoj objašnjava kako s Poreznom upravom dogovara način isplate za 160 radnika - zbog neodgovarajućeg računalnog programa i velikih iznosa mora se, kaže, svaka plaća obračunavati posebno - a sve kako radnici ne bi platiti čak 36 posto poreza na dohodak - kao da su dobili na lotu! 

- Da vam iskreno kažem, više ne vjerujem nikome ništa, jer ovo već predugo traje da se ovoliko čeka, a pare su tu, znači te pare netko okreće. To je moje mišljenje, a možda ja griješim, govori Nikica Stude, bivši radnik Kaštelanskih staklenika.

- Mi smo već pet godina jednostavno istjerani iz ovih staklenika kao ovce na ulicu. Nama se čini da nas netko mulja i pravi od nas budale, rekao je Vinko Vukman, bivši radnik Kaštelanskih staklenika.

Ne bude li uskoro pomaka - tužit će Republiku Hrvatsku - koja je, podsjećaju, još vlasnik onoga što je ostalo od Kaštelanskih staklenika. Upletenima u mrežu birokracije preostaje im samo - čekati.