Heroji na ribaricama

Mnoge priče iz Domovinskoga rata imaju pravi filmski scenarij, poput one kada su u noći s 29. na 30. srpnja 1991. novigradski ribari s pet ribarica prebacili pripadnike Četvrte gardijske brigade iz Novigrada u Kruševo, koje je bilo u neprijateljskom obruču. Bio je to i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom području.

Mali slikoviti grad kao s razglednice. Danas u Novigradskom moru opušteno plove izletnički brodovi i domaće ribarice. Prije 29 godina nije bilo tako, prisjeća se branitelj Branko Vlatković, predsjednik Kriznog stožera Novigrada 1991.

- Novigrad je u to vrijeme bio jedino mjesto gdje se moglo prići i aktivno podržavati logistički, logistička potpora borbenim djelovanjima u Kruševu, kazao je.

Da bi se spasilo Kruševo u neprijateljskom obruču, jedini način bio je morski put. Pet ribarica pod okriljem noći prebacilo je čak 177 branitelja i opremu u Kruševo.

Suborci se ne zaboravljaju pa već tradicionalno branitelji 4. gardijske brigade Zbora narodne garde polažu vijence u more. Plovidba do kanjona Zrmanje, prigoda za iskazivanje pijeteta žrtvama i prisjećanje na ratne događaje.

Lokalni ribari nisu samo te noći prevozili ratnike. Nastavilo se to i idućih mjesec i pol. Zahvaljujući domaćim ljudima, ribarima, i hrana i medicinska oprema pronalazile su put do opkoljenog Kruševa.