Na Zlarinu više noćenja nego lani

Ima i mjesta na Jadranu koja bilježe povećanje broja noćenja u odnosu na prošlu godinu. Jedno od njih je i otok Zlarin. Unatoč tomu što ima manje gostiju nego lani, oni dulje borave na otoku, što je dovelo do povećanja noćenja i do 20 posto.

Jedan je od 7 hrvatskih otoka  na kojima je pristup automobilima - zabranjen. Pa ne čudi što gosti žele dulje uživati u otočnoj idili.

- Malo u dolascima imamo pad, ali u noćenjima imamo povećanje, što znači, gosti zaista ostaju duže, govori Katarina Gregov, direktorica TZ-a Zlarina.

U kojoj gosti uživaju punim plućima.

- Vrijeme je fantastično, more predivno, volimo plivati, roniti - ima dobrih lokala u kojima se može nešto pojesti, popiti kava - ma, nevjerojatno je lijepo, oduševljena je Kathrin, turistica iz Velike Britanije.

Pune inozemni i domaći gosti, kojih je više nego lani, zlarinski obiteljski smještaj. I tek uređene luksuzne vile.

- Prvi gosti su došli, a zadnji će otići 25.09. po sadašnjem stanju bookinga, naglašava Velibor Krasić, vlasnik obiteljskog smještaja.

I nije samo more to što ih privlači - nudi im se aktivan odmor.

- Zlarin po svojoj nekakvoj geografskoj formaciji pak i za bicikle i za penjače i za hodače i za promatrače ptica, što god vam srce poželi na tako jednom malom prostoru, ističe Mladen Hanzir, voditelj "outdoor" aktivnosti.

No uza svu turističku ponudu, sigurnost im je u doba globalne pandemije na prvom mjestu.

- Znamo da Hrvatska to odlično rješava, ima manje slučajeva nego mnoge zemlje pa smo smatrali da je sigurno doći ovdje - i doista nam je lijepo, naglašava Steve, turist iz Velike Britanije.

Pa su otoci, više nego mjesta uz obalu, poželjniji izbor za odmor.
- Grad bilježi možda na današnji dan negdje oko 50-ak posto  popunjenosti lanjske, dok otoci su negdje na 70 čak 80 posto, govori Dino Karađole, direktor Ureda TZ-a Šibenika.

Na kojima se i lokalne fešte prilagođavaju epidemiološkim mjerama.

Kolovoz je, prema rezervacijama, odlično popunjen. A turisti se na Zlarinu planiraju odmarati i u rujnu.