Argentina počela ispitivanja lijeka za COVID-19 iz konjskog seruma

Argentina je počela klinička ispitivanja za liječenje bolesti COVID-19 koristeći hiperimuni serum razvijen s pomoću konjskih protutijela, priopćio je jučer laboratorij ovlašten za ispitivanja novoga lijeka.

Serum proizvodi biotehnološka kompanija Inmunova, a dobiva se ubrizgavanjem proteina SARS-Cov-2 od kojih konji stvaraju veliku količinu neutralizirajućih protutijela. Njihova se krvna plazma zatim pročisti i obrađuje.

Nakon pozitivnih rezultata u laboratorijskim testovima, kliničko ispitivanje učinkovitosti seruma provest će se na 242 osobe kojima je dijagnosticiran umjeren do teški oblik bolesti, objavio je laboratorij.

- Ako u prvim danima možemo smanjiti umnažanje virusa, ne samo da bismo smanjili njegovu snagu, već mislimo da će ova sposobnost neutralizacije omogućiti pacijentima da razviju vlastiti imunosni odgovor, rekao je Fernando Goldbaum, znanstveni direktor biotehnološke tvrtke Inmunova koja provodi ispitivanja.

U obraćanju putem videa Goldbaum je rekao kako su ispitivanja počela u ponedjeljak, a prvi se rezultati očekuju između listopada i studenoga.

Argentina je dosad imala 175.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i oko 3200 smrtnih slučajeva.