Radman: Predsjednik Vlade nije prešao granicu, radi i odgovara aktivno

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da predsjednik Vlade Andrej Plenković nije prešao granicu u komunikaciji s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem te da radi i odgovara aktivno.

-
Ne bih rekao da je predsjednik Vlade prešao granicu, mi radimo aktivno, predstavljamo zemlju radno. Danas ćemo imati sadržajnu sjednicu Vlade, mislim da predsjednik Vlade radi i odgovara aktivno, rekao je novinarima Radman uoči sjednice Vlade.

Smatra da ne bi trebalo biti takvih komentara na račun Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Ako predsjednik Republike ima bilo kakvih dilema oko pitanja Nacionalnog stožera onda postoji određena komunikacija prema Ustavnom sudu, ako želi ispitati ustavnost rada stožera, koji je odlično radio u nemogućim uvjetima i ostvario rezultate koji su presedan u Europi, naglasio je Radman.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ustvrdio je kako je funkcija predsjednika Republike prevažna funkcija da bi se svela na doskočice i neozbiljan pristup.

- Nažalost u više navrata u posljednje vrijeme imali smo priliku vidjeti da se to doista upravo može svesti na sferu ovoga što sam rekao, a to baš i nije najbolja ideja. Predsjednik Republike predstavlja sve građane Hrvatske, zaključio je Ćorić.

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da ga je Milanović iznenadio s dozom destrukcije i dezorijentiranosti.

- Ja sam bio s predsjednikom početkom tjedna i imali smo konstruktivnu raspravu. Malo me jučer iznenadio s jednom dozom destrukcije i dezorijentiranosti. Mislim da to nije dobro za hrvatski narod, pogotovo u situacijama s kojima se još uvijek nosimo kao s krizom koja će se odraziti na gospodarstvo, isto tako i covid, rekao je Banožić.

Stavljajući jedan dan u pitanje covid kao nekakav oblik karijesa, a istovremeno zazivati nekakve ustavne promjene i stvarati alarmantnu situaciju nije dobro, smatra Banožić, dodajući da hrvatskom narodu treba zajedništvo više nego išta.

Upitan brine li se za buduću suradnju s Milanovićem, odgovorio je da ne jer imaju jasno definiran odnos kroz Ustav i zakone.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović smatra kako je predsjednik Republike u "jednom već terminalnom stadiju dokoličarenja".

- Pa kad valjda nema što pametno reći o tome čime bi se trebao baviti onda proizvodi sukobe, ustvrdio je Aladrović.

Na tvrdnje novinara da nije ni predsjednik Vlade u komunikaciji s predsjednikom Republike bio najpristojniji, Aladrović tu ne vidi problem.

- Mi se bavimo ozbiljnim problemima i izazovima u društvu i bavimo se onim čime se Vlada treba baviti. Predsjednik relativizira sada malo previše toga u Hrvatskoj. Mislim da je tu jasno tko je na nekakvoj pravoj strani, a tko nije, smatra Aladrović.