Plenković i Žigmanov o položaju hrvatske manjine u Srbiji

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u četvrtak u Banskim dvorima predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, s kojim je razgovarao o statusu i položaju hrvatske manjine u Srbiji nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Srbiji, priopćeno je iz vlade.

Plenković
i Žigmanov su istaknuli potrebu iznalaženja sustavnih rješenja kako bi Hrvati u Srbiji ubuduće imali bolji status nego što to imaju danas, osobito glede političke zastupljenosti, kulturnih prava te obrazovanja.

U tom pogledu, istaknuta je važnost daljnjih bilateralnih razgovora Hrvatske i Srbije, kao i poštivanja međudržavnih sporazuma, priopćeno je.

Žigmanov je naglasio kako je obnova rodne kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, čije je svečano otvaranje zakazano za sredinu listopada, dobar primjer mogućih pomaka na bolje kroz provedbu konkretnih projekata.

Naglašena je i važnost stalnog dijaloga Hrvatske s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji te podrška projektima kojim će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji.

Uz Plenkovića, na sastanku je bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, priopćeno je iz vlade.