U Poljskoj rekordni broj novozaraženih, španolske regije na njemačkoj crvenoj listi

Poljska je u petak, drugi dan zaredom, prijavila najveći broj novih dnevnih slučajeva koronavirusa otkad je započela globalna pandemija, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, a Njemačka je stavila tri španjolske regije na listu rizičnih mjesta za putovanje.

U Hrvatskoj jedna osoba preminula, 67 novooboljelih
Sve o koronavirusu pročitajte na www.hrt.hr/koronavirus.

Poljsko ministarstvo prijavilo je sedam novih smrtnih slučajeva, ukupno 1716. Od izbijanja epidemije u ožujku zaraženih je 45.688. Od novih 657 slučajeva, 227 ih je u Šleskoj koja se bori s izbijanjem zaraze među rudarima.

- Ne možemo isključiti da ćemo, ako se situacija pogorša, morati ograničiti širenje virusa... Pokušavamo smisliti rješenja koja neće ograničavati poslovne aktivnosti kao prije, rekao je u četvrtak premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za medije.

Njemački institut za zarazne bolesti, Robert Koch (RKI), u petak je stavio tri španjolske regije, uključujući Kataloniju s glavnim gradom Barcelonom, na listu visokorizičnih područja. Tri regije su Katalonija, Aragon i Navarre u sjevernoj Španjolskoj. Ljetna turistička sezona izazvala je bojazan da bi turisti koji se vraćaju s destinacija na kojima se bilježi veći broj oboljelih, poput Španjolske, mogli posijati klice drugog vala zaraze.

Njemačka je u ponedjeljak najavila da će testiranje na koronavirus biti obvezno na aerodromima za sve turiste koji se vraćaju iz visokorizičnih područja.