Boškarin uzgajivačima preskup, mogao bi izumrijeti

Broj grla istarskog goveda posljednja je tri desetljeća sa stotinjak povećan na 1300 grla. No to je autohtono govedo i dalje ugroženo. Uzgaja se zbog zaštićenog mesa čiji je otkup osiguran, no otkupna je cijena niska, a državne potpore male.

Mario Gašparini istarsko govedo uzgaja zbog tradicije i ljubavi prema ovoj životinji. Ima ih oko 20. No, uzgoj je, ističe, ekonomski neisplativ.

- Izračunajmo mi sada u godinu dana koliko pojede jedna krava: 17.000 kuna pojede u ljeto na dan. Probajte računati, a mi dobijemo poticaja oko tri milijarde kuna, kaže Gašparini.

Tih im tri i pol tisuće kuna poticaja isplaćuje država. No, samo po rasplodnom grlu. Obitelj Ivane Maružin sada ima pet krava, no i kada je imala više - poticaje nisu koristili.

- Riječ je o životinjama koje stare i imaju životni vijek. Nemoguće je da će se pet godina držati ta ista grla i mi nismo mogli tu obavezu preuzeti na sebe i odustali smo od poticaja, kaže Ivana.

No uzgajivačima ide na ruku - otkup. Agencija za ruralni razvoj Istre - dio goveda ostavlja za rasplod, a dio otkupljuje radi prerade mesa.

- Meso u otkupu je sada u vrijeme korone išlo dolje, jer je potrošnja manja. Bilo je nekih 24, 25 kn do šest mjeseci, ženska grla su bila i manje, ali dobro. Dobro da imamo gdje plasirati, jer ne bi imali kome prodati, kaže Aldo Štifanić, predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda.

No, ono što im je potrebno jesu veći financijski poticaji. Od države, županije, gradova - bilo koga. O njima ovisi, ističu uzgajivači, spas ove autohtone životinje koja je pred izumiranjem.