Tvrtka Infobip prvi je hrvatski jednorog

Nakon što su strani investitori prepoznali potencijal hrvatske IT tvrtke Infobip i uložili u nju 200 milijuna dolara kako bi se mogla širiti na tržište Sjeverne Amerike, ta nekoć mala tvrtka iz Vodnjana danas je dosegnula vrijednost veću od milijarde dolara. Vijest o uspjehu hrvatske tvrtke prenio je i ugledni  New York Times.

Postali su prva hrvatska tvrtka koja je u samo deset godina uspjela postati dijelom svjetske poduzetničke elite i ponosno reći da na tržištu vrijede više od milijarde dolara.

- Ovo je prvo vanjsko financijsko ulaganje u vodnjansku IT tvrtku. Iznosi više od 200 milijuna dolara, čime je potvrđena vrijednost kompanije na razini jednoroga. To je ujedno i najveće europsko softversko ulaganje serije A financiranja u posljednjih nekoliko godina, stoji u priopćenju Infobipa.

U Infobipu smatraju da se približavamo novoj digitalnoj eri koja pruža mnoge mogućnosti za uspjeh i stvaranje novih jednoroga, to jest mladih tvrtki koje vrijede milijarde.

- Ali još jedna napomena, da imaju dobru ideju, da pronađu tržišnu nišu i da ne misle lokalno nego globalno, naglašava Slavko Krajcar, profesor digitalne tehnologije, FER Zagreb.

Prošle godine samozatajna ekipa iz Infobipa sudjelovala je u Monacu na dodijeli nagrade za najboljeg svjetskog poduzetnika. Tadašnja izjava suosnivača Silvija Kutića i danas je aktualna.

- Mi imamo u planu zaposliti tri tisuće inženjera u sljedeće tri godine na globalnoj razini. U Hrvatskoj također radimo i s fakultetima, želimo educirati mlade ljude da postanu dio svjetske digitalne ekonomije s pomoću naše ljudske platforme, naglašava Silvio Kutić, suosnivač Infobipa, 9. lipnja 2019.

Izgradnja kampusa privodi se kraju, najavljeno snažno širenje nastavlja se, a sve više mladih zainteresirano je za digitalnu tehnologiju.

- IT je u Hrvatskoj velika prilika i učinili smo mnogo na podizanju visokog obrazovanja. Mnogi fakulteti, sveučilišta već obrazuju ljude u IT području i to ne samo u inženjerskim strukama nego i šire, ističe Slavko Krajcar, profesor digitalne tehnologije, FER Zagreb.

A širinu poslovanja opet pokazuje Infobip koji je izravno povezan s više od 600 telekom operatera i oko 300 tisuća klijenata diljem svijeta. S takvim se uspjehom malo koja tvrtka danas može pohvaliti.