Demokratski savez Srba negoduje zbog odlaska Miloševića u Knin

Demokratski savez Srba (DSS) ocijenio je u subotu kako je odlazak potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića (SDSS) na obilježavanje 25. godišnjice akcije Oluja pogrešan, štetan i nadasve sramotan" postupak za srpski narod.

Borisu Miloševiću ta politička stranka poručuje da, ako ode u Knin, tamo može predstavljati samo sebe i hrvatsku Vladu čiji je član, a nikako srpski narod, a pogotovo ne DSS.

- Srbi u Hrvatskoj pretrpjeli su mnoga stradanja i nepravde, ali sačuvali su nacionalnu svijest i dostojanstvo koje nisu ostavili Miloševiću na rasprodaju, poručuje Glavni savjet DSS-a.

Članove SDSS-a, stranke čiji je predsjednik Milorad Pupovac, DSS poziva da izvrše pritisak na svoje rukovodstvo i suprotstave se nanošenju nacionalne sramote koja će ih, kažu, pratiti generacijama.  

Sačuvajmo dostojanstvo predaka, ali i potomaka, poručuje DSS, stranka čiji je predsjednik Jovica Radmanović.

Za Miloševićev odlazak u Knin, DSS kaže da je na tragu Pupovčeva postupka kada su ga helikopterom dovezli u Sabor da njegov glas bude presudan u promjeni Ustava i da njegovim glasom Srbi postanu nacionalna manjina.

Ili kada su vođeni pregovori za ulazak Hrvatske u EU kada je unatoč saznanju da su pripadnici srpske manjine teško degradirani u hrvatskom društvu i da se njihova prava ne poštuju, Pupovac to prešutio i faktički onemogućio da se pritiscima iz Europe bar neki problem Srba riješi.

"Obilježavanje Oluje je slavlje, a Srbi nemaju razloga za to"

DSS navodi i da su Srbi u Oluji pretrpjeli  stradanje nesagledivih razmjera, te da nitko tko  dijeli pozitivne vrijednosti ljudskog društva ne može očekivati da predstavnici takvog naroda sudjeluju u proslavljanju svoje nesreće.

- Jer obilježavanje Oluje je slavlje, a Srbi razloga za slavlje nemaju, navodi DSS.

DSS poručuje i kako SDSS, ni bilo tko drugi nema mandat trgovati dostojanstvom srpskog naroda.

- To ne može i neće dovesti do unapređenja odnosa Srba i Hrvata, Srbije i Hrvatske koje svi, tobože priželjkuju, uvjerava DSS.

Dosadašnja iskustva sudjelovanja u vlasti srpskih zastupnika i ustupci koje su činili na štetu srpske zajednice, daju nam za pravo da kažemo da neće doći ni do poboljšanja položaja srpske nacionalne manjine, osim nekih pojedinaca, navodi u priopćenju Glavni savjet DSS-a.