Da bi magarci dali više mlijeka, treba ih maziti

Veseli vijest da u Hrvatskoj raste uzgoj kopitara - i to posebno magaraca. Samo lani, broj ima se povećao za 11% u odnosu na godinu prije i to s dobrim razlogom. Na farmama prevladava primorsko - dinarski magarac koji nije zahtijevan za uzgoj.

Sve ih je više i na bjelovarskom području gdje su itekako prepoznali blagodati ljekovitog magarećeg mlijeka. Obitelj Plašč uzgaja ih 5 godina, a mlijeko je kažu sve traženije. Pedeset magaraca mladoj obitelji više je i od kućnih ljubimaca.

- Mi ih držimo ne samo kao svoje kućne ljubimce, oni su dio naše obitelji. Svakome znamo ime, uočavamo bilo kakvu promjenu u ponašanju, ali životinje su izuzetno pažljive vole biti mažene, vole biti pažene i svaka ima svoj karakter. Vole se družiti u skupinicama po dvije, tri, rekla je Ivana Plašč.

Sve je počelo prije pet godina kada su nabavili magarca i magaricu zbog sinovih respiratornih problema. Priča je krenula spontano, a danas promišljeno, prodaju mlijeko diljem Zagreba, ali i šire.

- Javljaju se roditelji djece koja boluju od nekog oblika bronhitisa, astme, dugotrajnog kašlja. Žele probati s mlijekom nakon toga se opet javljaju i  kažu da je to odjeci puno pomoglo. Njihovo je mlijeko puno vitamina, proteina, lakše je za želudac od kozjeg ili kravljeg, dodala je Ivana.

Dan obitelji Plašić počinje oko 6 ujutro. Hrane magarce isključivo onime što priroda da, a nerijetko im se na brizi magarice zahvale izdašnom količinom mlijeka - u magarećim gabaritima.

- Imamo magarice koje daju do decilitar mlijeka dnevno, možda dva, a neke daju i po pola litre, čak i 7 decilitara. Primijetili smo da to ovisi o načinu kako ih hranimo, o prehrani, rekla je Ivana.

No, osim hrane bitna je sloboda kretanja i pažnja. Magarce uzgajaju isključivo zbog proizvodnje mlijeka. Dobivaju i poticaje, a za kupnju jedne magarice danas se izdvaja i do 1000 eura. Moraju biti čipirane, s čistim papirima.

Bjelovarsko - bilogorska županija prema posljednjim podacima prednjači po broju magaraca kada je riječ o kontinentalnom dijelu. Uspješna mlada obitelj neće širiti stado, ali ponudu hoće. Uskoro, najavljuju, od mlijeka u kojem se prema legendi kupala Kleopatra uskoro će proizvoditi kozmetiku.