Baranjsko Zrće na Topoljskom dunavcu u Dražu

Hrvatska se diči i kopnenim turizmom. Osim po gastronomiji, vinskim cestama i bogatoj tradicijskoj kulturi Baranja je poznata i po svojim dunavcima - rukavcima rijeke Dunav uz koje posljednjih godina niču uređene riječne plaže. Jedna od najpoznatijih ona je na Topoljskom dunavcu u Dražu, koju iz milja uspoređuju sa Zrćem.

Drvenom šetnicom kroz trsku i šaš stiže se do skrivenog bisera baranjske riječne rivijere. Neki su za plažu na Topoljskom dunavcu saznali tek nedavno, a za dobar glas granice ne postoje. Rijeke mladih dolaze zabaviti se na, kako mu neki tepaju, malo baranjsko Zrće.

Možda nema glamur poznatog jadranskog odredišta, ali zato odiše ležernošću i poznatim baranjskim gostoprimstvom. Mnoštvo kupača nova je pojava na baranjskom dunavcu na kojem su se do prije koju godinu kupali uglavnom mještani Draža.

- Nismo u početku ni mislili da će to tako bit, da će se razvit u ovako nešto, ljudi su nas prepoznali, dolaze se osvježit, rekao je vlasnik ugostiteljskog objekta Dejan Benak.

- Na dnevnoj bazi bude možda stotinjak, dvjestotinjak, ali vikendom, blagdanima, praznicima, bude 500, 600, možda i 700 ljudi, kazala je Valentina Matijević iz Turističke zajednice općine Draž.

Za uređenje plaže, drvenih šetnica i sanitarnih čvorova Općina Draž prošle je godine izdvojila pola milijuna kuna, no planovima tu nije kraj.

- Namjera nam je i dalje da ulažemo, odnosno, da ovu plažu u Dražu spojimo sa onom susjednom plažom što imamo ovdje na području naše općine, odnosno isto u Topolju, i da te dvije plaže praktički povežemo sa jednim elektro brodom, to bi bila još jedna dodatna turistička atrakcija, naglasio je načelnik općine Draž Stipan Šašlin.

I gosti iz susjednih županija priznaju da im se isplati potegnuti do Draža makar samo radi odmora uz mirne vode Topoljskog dunavca.