Polaznici obuke za razvoj vođa prošli trećinu puta do Knina

Polaznici drugog naraštaja pilot obuke Središta za razvoj vođa Marko Babić u ponedjeljak su, u hodnji iz Udbine do Knina kao vrhunca šestotjedne obuke kojom HV postaje bogatija za 43 novih vođa, stigli u Gračac, prehodavši trećinu puta.

MORH je tom prigodom u priopćenju prenio poruku poručnice Irene Lovrić iz Središta za međunarodne vojne operacije "Josip Briški", jedine polaznice među polaznicima.

- Motivacija je na visokoj razini s obzirom na to da sam svjesna što me čeka tijekom ostatka dana i tijekom sutrašnjeg dana. Hodnja je zahtjevna, ali to ne znači da motivacija zbog toga opada, poručila je Lovrić.

Istaknula je kako su svi polaznici tijekom šest tjedana obuke izdržljivost podigli na vrlo visoku razinu, tako da hodnja nije toliko teška koliko bi bila da nisu toliko spremni.

- Samim tim što znam što me čeka sljedeći dan s lakoćom to podnosim i za sada nema žuljeva. Iako sam jedina pripadnica pratim tempo. Timski duh se osjetio tijekom cijele obuke tako da nisam osjetila nikakve muško-ženske razlike. Prihvatili su me svi do jednoga, rekla je.

Skupnik Marko Korica iz prve mehanizirane bojne Tigrovi kazao je kako hodnja nije jako naporna, zahvaljujući dobroj pripremi na kojoj su polaznici radili od početka obuke.

- Ima malo grčeva, tabani peku, vruće je, ali mi smo uvijek spremni na sva godišnja doba i na velike vrućine i na hladnoću i na kišu. Mislim da svatko od nas tko je sudionik ove hodnje ima barem nekoga u bližoj ili široj obitelji koji je bio u Domovinskom ratu i to nam je svima jako velika motivacija, pogotovo što je mjesto završetka hodnje Knin i kninska tvrđava, naveo je Korica.

Ovu hodnju, naglasio je, polaznici posvećuju svim poginulim hrvatskim braniteljima te svojoj rodbini koja je sudjelovala u Domovinskom ratu.

Inače, hodnja iz Udbine do Knina vrhunac je šestotjedne obuke kojom Hrvatska vojska postaje bogatija za 43 novih vođa, a kojima će, uoči svečanog obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja, biti dodijeljene značke i diplome, kažu u MORH-u.

Udbina: Koncert u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Proslavljeni hrvatski violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler-Borić održat će u utorak koncert posvećen Danu pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza, u župnoj crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini. Koncert je organiziran uz potporu Ministarstva kulture.