S galopirajućim širenjem virusa četvrtina Filipinaca u izolaciji

Više od 27 milijuna Filipinaca, četvrtina stanovništva države, od utorka će biti u izolaciji u svojim domovima nakon što su iscrpljeni zdravstveni radnici upozorili da zemlja gubi bitku s koronavirusom.

Od početka lipnja kad je u zemlji ukinuta jedna od najdugotrajnijih mjera zabrane izlaska iz domova - broj potvrđenih slučajeva bolesti upeterostručio se i premašio 100.000.

- Epidemija koronavirusa - najnoviji podaci

Nova ograničenja, koja je objavio predsjednik Rodrigo Duterte u nedjelju navečer, odnose se na glavni grad Manilu i četiri susjedne pokrajine na glavnom otoku Luzonu.

Iduća dva tjedna javni prijevoz bit će zaustavljen, a domaći letovi prizemljeni kako bi se pokušalo usporiti širenje virusa koji je do sada odnio više od 2000 života.

Ljudima je naređeno da ne izlaze iz kuća osim zbog nabavke namirnica ili vježbanja na otvorenom. Samo će mali broj poduzeća raditi, a restorani će smjeti jedino izdavati hranu 'za van'.

- Zakazali smo. Nitko nije ovo predvidio. Nitko nije očekivao da će se tisuće razboljeti u samo jednom danu, kazao je Duterte.

U nedjelju su na Filipinima zabilježena rekordna 5032 nova slučaja Covida-19.

Virusom se zarazilo više od 5000 zdravstvenih radnika, a samo u proteklom tjednu njih 500. Preminulo ih je 38.

Vlada za širenje virusa okrivljava stanovništvo koje se ne pridržava epidemioloških mjera.