Posljednje pripreme za 25. obljetnicu Oluje u Kninu

U Kninu se obavljaju posljednje pripreme za 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slavimo jedan od najvažnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti, kada je izborena sloboda u većem dijelu zemlje. I danas su stizale reakcije na odluku potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića da sudjeluje na svečanosti u Kninu.

Medved: Cijela Vlada u Kninu - poruka koja poziva sve na jedinstven pristup
Veterani Puma prisjećaju se akcije Oluja
Vojni poligon "Crvena zemlja" dobio ime Josipa Markića


Za dva dana na kninskoj će tvrđavi ponovno biti podignuta hrvatska zastava, kao prije 25 godina. Zapovjednik 4. gardijske brigade Damir Krstičević prisjeća se priprema za akciju na današnji dan.

- Sastanak je počeo u 21 sat, taj sastanak je vodio general Ante Gotovina. Tu smo, još jednom završno, mi svi skupa zapovjednici analizirali situaciju, rekao je bivši ministar obrane.

Čekala se, sjeća se Krstičević, službena zapovijed.

- 4. i 7. gardijska brigada su dobile zadatak da brzim, munjevitim udarom slome neprijatelja, rekao je.

- S Olujom smo pobijedili, donijeli smo slobodu, slavimo pobjedu, slavimo mir, ali prije svega uvijek sjećanje na naše poginule prijatelje jer ogromna je žrtva plaćena za hrvatsku slobodu, dodao je Krstičević. 

Dostojanstvenu i časnu 25. obljetnicu Oluje, bez politizacije, očekuje novi ministar obrane.

- Hrvatski branitelji nisu prosvjednici, hrvatski branitelji su ti koji mogu i uvijek su izražavali svoje stavove u odnosu na pojedine politike. Također, kada govorimo o samom protokolu, po prvi puta ćemo imati kao jednog od govornika Antu Gotovinu, koji je jasno izrazio svoj stav prema svim vojskama, kaže Mario Banožić.


Na obilježavanju će prvi put biti i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a.

- Drago mi je da će ove godine, na 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, u Kninu biti cijela Vlada Republike Hrvatske i to je snažna poruka, to je poruka koja usmjerava i poziva sve na jedinstveni pristup, poručuje Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Odlazak Borisa Miloševića u Knin i Tome Medveda u Grubore Milorad Pupovac (Srpsko narodno vijeće) smatra važnom porukom.

- Boris Milošević zaslužuje podršku svih, i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. I da ga se ne optužuje za ono što on činiti neće, niti misliti može, rekao je Pupovac.

Četvrt stoljeća nakon Oluje, nikad većom čini se politička volja za otvaranjem novog poglavlja.