Mali interes poslodavaca za skraćeno radno vrijeme

Vladinu mjeru očuvanja radnih mjesta - od ožujka do lipnja iskoristilo je više od 104 tisuće poslodavaca. Za svakog od čak 618 tisuća zaposlenih dobivali su po četiri tisuće kuna kako bi mogli pokriti dio troška njihovih plaća. U lipnju je uvedena nova mjera - skraćeno radno vrijeme. Iako se očekivao veći interes - za tu se mjeru do kraja srpnja prijavilo samo 345 poslodavaca.

U tvornici obuće Ivančica u Ivancu još od početka svibnja radi se skraćeno. Koliko će dana u tjednu raditi, ovisi o narudžbama.

- Većinom ne radimo svaki petak, a neki dijelovi proizvodnje čak i više od jednog dana u tjednu moraju biti odsutni, jer jednostavno nemamo za sve faze jednaku zaposlenost, rekla je članica Uprave Ivančice d.d. Tajana Gotal.

Država će im "pokriti" dio plaće zaposlenih, i to u onom omjeru koliko su skraćeno radili, maksimalno 2 tisuće po radniku. Mjera je to koju je teško primijeniti na sve djelatnosti.

- Više od 52% podnešenih zahtjeva je iz prerađivačke industrije. Znači prerađivačjka industrija je zainteresirana  za korištenje potpore očuvanja radnih mjesta, skraćivanje radnog vremena, naglasila je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ruža Hrga.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca proveli su i anketu zašto poslodavci zasad ne iskorištavaju tu mjeru u većem broju.

- Prvi je svakako prezahtjevna administracija, drugi je nedovoljno jasne i nedovoljno adekvatne upute od strane HZZ-a prilikom korištenja mjere i treći je taj što zapravo mjera nije jednako primjenjiva na sve djelatnosti, istaknula je glavna ekonomistica u Hrvatskoj udruzi poslodavaca dr. sc. Iva Tomić.

U Požgaj grupi koja je izrazito izvozno orijentirana smatraju da bi poslodavce trebalo poticati na otvaranje novih tržišta. Ključno bi bilo, smatraju, rasteretiti ih, a ne subvencionirati nerad.

- Dakle idemo u smjeru da rasteretimo poduzetnike u nekim troškovima, to bi bila prava mjera, da omogućimo poduzetnicima da oni imaju više svog kapitala,  da mogu investirati u tržišta, marketing,  ulaganja za izvoz a ne da možda potičemo nerad, kazao je predsjednik Uprave Požgaj grupe Nikola Požgaj.

Mjere se stalno dorađuju. Nakon očuvanja radnih mjesta, potrebne su one koje će potaknuti gospodarstvo da što prije izađe iz krize uzrokovane pandemijom.