Više od 700 tisuća umrlih u svijetu od koronavirusa

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu je premašio 18 milijuna i 300 tisuća, a umrlo je gotovo 700 tisuća ljudi. Situacija je i dalje najteža u Južnoj Americi. No čini se da ide nabolje u našem susjedstvu. U Sloveniji su zabilježili samo jedan novi slučaj zaraze, u Bosni i Hercegovini 165, u Srbiji 265 - što je znatno manje nego proteklih dana.

Dugačak red na frankfurtskom aerodromu. Porast broja zaraženih i u Njemačkoj je upalio alarm. U zračnim lukama i na željezničkim kolodvorima obvezno je testiranje na koronavirus za sve koji se vraćaju iz rizičnih destinacija.

- Već dugo nisam bila u Njemačkoj. Drago mi je da je sve pojednostavnjeno i da se testiranje može obaviti za dvadesetak minuta, govori Lilian Ebner, putnica.

Velika Britanija intenzivno oprema bolnice i domove testovima koji mogu otkriti virus u samo sat i pol.

- Ovo je veliki korak. Moći ćemo u 90 minuta napraviti testiranje, a do kraja listopada već bismo mogli isporučiti pola milijuna testova, ističe Matt Hancock, britanski ministar zdravstva.

U Latinskoj Americi ruše se crni rekordi. Zaraženih je gotovo pet milijuna.

- Zastrašujuće je, nikada nismo mislili da bi se takvo što moglo dogoditi. Osobito je teško kada oboli netko od rodbine. Svi se moramo čuvati, ističe Jenny Aponte, stanovnica Bogote.

Sve je teža situacija i u Iranu gdje prema nekim izračunima svakih sedam minuta netko umre od koronavirusa.

U Melbourneu, drugom po veličini australskom gradu, noću je na snazi policijski sat. Osim najnužnijih trgovina sve je zatvoreno, a do sredine rujna namjerava se ugasiti i dio industrije.

- Nikada u povijesti našega grada nismo imali ovakvu karantenu. Moramo učiniti sve kako bismo usporili širenje virusa, objašnjava Sally Capp, gradonačelnica Melbournea. 

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poruka da će povratak u normalu biti dug te da se čudotvorno rješenje ne može uskoro očekivati.

- Za sada se sprječavanje širenja zaraze svodi na testiranje, izoliranje te praćenje osoba s kojima su zaraženi bili u kontaktu, kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Među zaraženim svjetskim liderima našao se i kosovski premijer Avdullah Hoti. Kako je napisao na Facebooku, nema nikakvih simptoma osim vrlo blagog kašlja. Bit će u izolaciji iduća dva tjedna.