Manje migranata prelazi iz Turske u Grčku, dijelom zbog pandemije

Manje migranata i izbjeglica stiže iz Turske u Grčku, većinom zbog pojačanih graničnih kontrola, a dijelom zbog pandemije koronavirusa te je u posljednja četiri mjeseca 850 migranata stiglo u Grčku, kazao je grčki državni tajnik za migracije George Koumoutsakos za Reuters.

- Međutim, Turska je težak i nepredvidljiv susjed koji kontrolira bazen od četiri milijuna migranata i izbjeglica. Nitko ne može isključiti da će ih pokušati iskoristiti u drugoj prilici, rekao je Koumoutsakos za Reuters.

Koumoutsakos je navedeno izrekao prije posjeta kampovima za migrante na otoku Lezbosu  s premijerom njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajna-Vestfalija.

U ožujku su se pojačale tenzije između članica NATO-a Grčke i Turske, kada su tisuće izbjeglica iz Turske pokušale probiti granicu s Grčkom.

- Smanjeni priljev migranata neće nam dozvoliti odmor. Upravo suprotno, zbog toga moramo stalno biti oprezni, kazao je Koumoutsakos.

Više od milijun migranata stiglo je u Grčku iz Turske od 2015.do 2016. godine.

Od travnja do srpnja Grčka je zabilježila da je u zemlju stiglo 850 migranata, što je veliko smanjenje u odnosu na 12.363 u istom razdoblju prošle godine.

Deseci tisuća migranata zarobljeni su u prenapučenim kampovima na otocima.

Turska, u kojoj je smješteno 3,6 milijuna Sirijaca, što je najveća populacija izbjeglica na svijetu, rekla je da će otvoriti granicu zbog mogućeg novog vala izbjeglica koje bježe od rata u sjeveroistočnoj Siriji.

Konzervativna grčka vlada počela je premještati tisuće migranata u sigurnije ustanove na kopnu, koje su aktivisti usporedili sa zatvorima.

- Postojat će striktne kontrole, ali to nisu zatvori. Grčka ne gradi zatvore. Ona je demokratska europska država koja štiti svoje granice i ljudska prava, rekao je Koumoutsakos.