Udruga Franak: EK pokrenula istražne radnje u vezi s odgovornosti RH

Udruga Franak izvijestila je da je Europska komisija "pokrenula radnje radi utvrđivanja odgovornosti Republike Hrvatske odnosno Vrhovnog suda" za kršenje prava EU-a.

- Europska komisija obavijestila nas je da je pokrenula radnje radi utvrđivanja odgovornosti Republike Hrvatske odnosno Vrhovnog suda RH za kršenje prava EU-a na temelju naše prijave od 26. svibnja 2020., priopćila je Udruga Franak u utorak.

Podsjećaju da su državu tada prijavili zbog povreda prava EU-a koje je Vrhovni sud navodno počinio u tzv. oglednom postupku u vezi s kreditom u švicarskim francima.

Franak Vrhovnom sudu, među ostalim, prigovara da kao zadnja sudska instanca prethodno nije uputio pitanje Sudu EU-a vezano za pitanje iz oglednog postupka, iako je to kao zadnja sudska instanca morao učiniti.

Tvrde i da je Vrhovni sud odlučio kako su sporazumi/aneksi za konverziju valjani bez ispitivanja njihove nepoštenosti, samo zbog toga što su konverzije provedene na temelju zakona, unatoč tomu što su predmet (valuta CHF) i cijena (promjena kamatne stope odlukom banke) pravomoćno utvrđeni ništetnima od početka ugovornih odnosa.

Ističu i da Vrhovni sud nije uzeo u obzir dio presude Europskog suda koji govori o pravu potrošača na punu odštetu unatoč konverziji, ako konverzijom potrošač nije odštećen prema uvjetima bez primjene nepoštenih ugovornih odredaba odnosno primjenom kunskih iznosa kredita s početnom kamatnom stopom od početka otplate.

Usto, ističu da je Vrhovni sud svojim postupanjem onemogućio potrošačima pristup Sudu EU-a te zanemario činjenicu da se potrošači nijednom izrekom u aneksima nisu odrekli svojih prava.

Također, smatraju da je sud suspendirao norme iz Zakona o obveznim odnosima, tumačeći kako su konverzijom ukinuta prava potrošača koja dolaze iz tog zakona te da je protivno volji dviju ugovornih strana, potrošača i banke, dodatke ugovora pretvorio u nove ugovore.

Smatraju i da je predsjednik Vrhovnog suda nakon objave rješenja iz oglednog postupka grubo prekoračio svoje ovlasti i prejudicirao pravorijek rješenja svojim tvrdnjama da nema posljedica vezanih za ništetnost u temeljnim ugovorima.

- EK nas je obavijestila da je naša pritužba ušla u proceduru, i da ćemo biti informirani o svim radnjama koje po tome pitanju budu bile poduzete, priopćio je Franak. Ističu da su svjesni da takvi postupci traju i po godinu dana te da ne očekuju rješenje preko noći.