Jandroković: Ostvarujmo viziju RH kao sigurne zemlje

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u utorak je uputio čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u kojoj je pozvao na ostvarivanje vizije Hrvatske kao sigurne zemlje s pravnom i socijalnom izvjesnošću.

Spomenuti blagdan i spomendan Jandroković je čestitao "svim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim građanima u domovini i inozemstvu".

U čestitki podsjeća da je Hrvatska prije 25 godina vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodila i vratila u svoj ustavno-pravni poredak većinu okupiranog teritorija te stvorila uvjete za proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Oluju je, uz operaciju Bljesak, označio kao ključnu akciju koja je dovela do završetka Domovinskog rata.

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ističe Jandroković, izražavamo zahvalnost svim hrabrim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima - svim herojima koji su izvojevali pobjedu u Domovinskom ratu koji je temelj slobodne, neovisne, demokratske i suverene Hrvatske.

Naša obaveza stoga je danas i u budućnosti, naglašava, štititi dignitet Domovinskog rata i nastaviti izgrađivati Hrvatsku na vrijednostima koje smo pokazali u Domovinskom ratu.

- Uz vjeru u vlastite sposobnosti i znanje, ostvarujmo viziju Hrvatske kao sigurne zemlje s pravnom i socijalnom izvjesnošću, društvenom pravednosti, solidarnosti i uključivosti, zemlje sa snažnim i održivim gospodarstvom te zemlje znanja i inovacija u kojoj će mladi pronaći mogućnosti da ostvare svoj osobni i profesionalni život i pridonesu njezinoj demografskoj vitalnosti, poručio je.

Medved: Kruna svih naših pobjeda

I potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved građanima je uputio čestitku pozvavši ih da dostojno proslave "krunu svih naših pobjeda".

- Dragi hrvatski branitelji i članovi obitelji hrvatskih branitelja, cijenjeni članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, poštovani državljani Hrvatske, čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu VRO Oluja, istaknuo je ministar u srijedu u priopćenju.

Poručio je kako je na današnji dan, prije 25 godina "hrvatski narod pokazao hrabrost, zajedništvo, odlučnost i snagu cijelom svijetu". Podsjetivši da je pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana oslobođena petina do tada okupiranog hrvatskog teritorija, rekao je kako je hrvatski narod jasno poručio da sam odlučuje o svojoj sudbini.

Ministar je istaknuo kako je hrvatska zastava na vrhu kninske tvrđave označila ostvarenje povijesnog sna hrvatskog naroda slobodnu Hrvatsku.

- Za ovaj san ginuli su najhrabriji hrvatski sinovi. Upućujemo molitve 241 poginulom i nestalom hrvatskom branitelju u VRO Oluja i prisjećamo se svih poginulih i nestalih na dugom putu do konačnog mira. Odajemo počast i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, utemeljiteljima hrvatske državnosti, koji su uložili sebe za hrvatski narod i domovinu, ističe Medved.

U priopćenju stoji da je Oluja zaglavni kamen i vječni podsjetnik svim naraštajima Hrvata da slobodna Hrvatska nije dana ni poklonjena, nego krvlju izborena i na ugaslim životima stvorena.

- Budimo ponosni i dostojno proslavimo krunu svih naših pobjeda. Zajedništvo koje smo tada izgradili naša je snaga. Njegujmo ga za generacije kojima u nasljeđe ostavljamo slobodnu Domovinu i neka nam ono bude uporište i izvor snage u daljnjem radu, pozvao je Medved.