N. Gradiška: Zaplijenjena 3,25 milijuna kuna vrijedna ilegalna pošiljka cigareta

Ilegalnu pošiljku od 163.900 kutija cigareta vrijednu 3,25 milijuna kuna zaplijenili su carinici i policija na međunarodnom graničnom prijelazu Stara Gradiška. U teretnom vozilu u RH pokušao ju je prokrijumčariti bosanskohercegovački državljanin.

O jednoj od najvećih zapljena ovog tipa u posljednjih nekoliko godina u utorak su govorili pročelnik područnog carinskog ureda Osijek Berislav Leko i načelnik postaje granične policije u Staroj Gradiški Miroslav Matić.

Naveli su da je u ponedjeljak oko 5.40 ujutro na granični prijelaz Stara Gradiška iz BiH stiglo teretno vozilo kojim je upravljao državljanin BiH.

Prema deklaraciji, u vozilu su trebali biti briketi od bukve namijenjeni tržištu Europske unije.

- Vozilo je stavljeno pod nadzor. U originalnom pakiranju briketa od bukve pronađene su cigarete. Na pronađene cigarete bit će obračunat trošarinski dug od 3,55 milijuna kuna. Radi naplate duga u postupku će biti oduzeto vozilo, rekao je Leko.

Pretragom tereta policajci i carinici pronašli su ukupno 163.900 kutija cigareta.

- Ove godine bilježimo i porast slučajeva zapljene opojnih droga za 180 posto. Zbog aktualne situacije vezane uz pandemiju, na ovom graničnom prijelazu povećan je broja prijelaza, tome pridonosi i činjenica da je ovaj prijelaz registriran za ulaz roba životinjskog i biljnog podrijetla za tržište RH i EU-a, kazao je Matić.