Sjećanja na Oluju: "Prolijevali smo krv, znoj i suze. Isplatilo se"

Mnogi su životi dani u stvaranju Hrvatske, pa tako i u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u kojoj je u samo nekoliko dana oslobođena većina okupiranih područja. Promijenjena je ravnoteža snaga u bivšoj Jugoslaviji, otvorena je mogućnost za rješavanje sukoba u BiH.

- Sve o Domovinskom ratu na usluzi HRTi
Vijenci i svijeće za pale branitelje
Milanović: Zajednički zločinački pothvat jedna od luđih izmišljotina

Postalo je jasno da Hrvatska vojska predstavlja respektabilnu vojnu silu koja je spremna provesti vojnu operaciju oslobađanja hrvatskog Podunavlja, što je dovelo do potpisivanja Daytonskog sporazuma, mirne reintegracije Podunavlja i kraja krvavog rata na ovim područjima.

Počinje Oluja!

Oluja je počela u zoru 4. kolovoza. Napadom na agresora s leđa. Otvara se bojišnica duž 630 kilometara. Već sljedećeg jutra Hrvatska vojska ulazi u najjaču okupatorsku utvrdu - Knin. Prvi - tenkisti 7. gardijske brigade - Puma. Toga dana Vladimir Miljenović, zapovjednik tenka T-55 7. gardijske brigade "Puma" zvan Bronx nije bio ni svjestan veličine trenutka u kojem se prvi našao.

- Radite svoj posao kao i svaki dan. Emocije su bile tek dan-dva poslije dok su ljudi to već malo pratili i po televiziji i dok smo čuli njihovu stranui i njihove emocije. Onda smo bili svjesni da je to to. A čast je ako vam neko dodijeli da idete prvi, priča Bronx.

Zastava na tvrđavi

Sloboda je, nakon četiri godine okupacije, napokon dočekana. Glasovita sedmorka "Puma" prva stiže na tvrđavu.  Trebalo je skinuti neprijateljsku zastavu.

- Penjali smo se jedan preko drugoga i ovako i onako to je bilo zapetljano s katancom zakvačeno da nije moglo tek tako dolje. Sa srcem smo svi to radili i pokušavali što prije odraditi, ispričao je pripadnik 7. gardijske brigade "Puma" Mario Bilač.

4. gardijska brigada "Pauci" u Knin ulazi pod zapovjedništvom Damira Krstičevića. Cijelom operacijom zapovijedao je general Ante Gotovina. Strog je prema zapovjednicima. Informacije s terena govore o kaosu koji će pojedinci iskoristiti za palež i ubojstva civila.

Gotovina strogo prema zapovjednicima

- Operacija je izvedena uredno, planski, na najvišoj razini u vojničkom smislu. A poslije akcije, poslije bitke - kaos. Totalno razmažena dica, opuštena, bez ikakve odgovornosti, poznate su njegove riječi.

U oslobođeni Knin stiže državni vrh. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman tada poručuje: "Zastava ovdje znači dovršenje djela uspostave slobodne, nezavisne hrvatske države".

Specijalna policija spušta se s Velebita i ulazi u Gračac. Zapovijednik Mladen Markač proglašava vojnu aktivnost završenom. U našim su rukama Banovina, Kordun, Slunj, Gračac, Benkovac, Petrinja. Unatoč pozivu državnog vrha da ostanu, više od 100 tisuća Srba u panici napušta domove.

Predaja neprijatelja kod Gline

U Gornjem Viduševcu pokraj Gline predaje se 21. kordunski korpus. Razbijena je blokada Bihaća. General-pukovnik Petar Stipetić poručuje: "Ja sam zadovoljan što je ovo riješeno mirnim putem". U Tržačkoj Rašteli susrela se Hrvatska vojska i Armija BiH.

- Hrvatska vojska je izvršila svoju zadaću, razbila okruženje Bihaća i oslobodila bihaćko područje. Spojila se s armijom BiH 5. korpusom i izbila na hrvatsku državnu međunarodno priznatu granicu, riječi su general-bojnika Marijana Marekovića, zapovjednika Glavnog stožera IZM-a.

"Isplatila se naša borba"

- Ne može čovjek biti ravnodušan u ovom momentu i svaki od nas u našoj pokrajini i u našem okrugu je uzbuđen. Isplatila se naša borba i ovih točno 1201 dan okruženja napokon je doživio slobodu, kazao je Atif Dudaković.

U olujnoj akciji sudjelovalo je 200 tisuća hrvatskih branitelja, 240 je za slobodu dalo život. Oslobođeno je 10 tisuća četvornih kilometara Hrvatske. Slomljena je ideja velike Srbije, a u zagrljaj voljenih vratili su se junaci Oluje.