Banožić za HTV: Da nije bilo zajedništva, danas ne bi slavili "Oluju"

Mario Banožić, ministar obrane, gostovao je u Dnevniku HTV-a, te je rekao kako danas ne bi slavili "Oluju", da nije zajedništva.   

- Među prvim danima kad sam preuzeo dužnost ministra obrane ja sam obavio aktivan sastanak s predsjednikom RH gdje smo razgovarali o organizaciji "Oluje" i politici razvoja ministarstva obrane. To je bio jedan proaktivan pristup i vjerujem da ćemo se u tom pravcu razvijati. Pa tako i ovi događaji koje je danas predsjednik komentirao, rekao je Mario Banožić.

- Kada govorimo o HVO-u i stavu prema njemu, stav Andreja Plenkovića i za Vladu, bio je poznat i od prije. Kroz izmjene Zakona o braniteljima mi smo upravo dali veliku značajku pripadnicima HVO-a, tako i djeci poginulih, tako što su zadržana postojeća prava iz mirovinskog sustava, rekao je Banožić.

"Nažalost, još uvijek postoje političari koji misle da mogu podjelom ostvariti sebe"

Mario Banožić ističe kako je HVO za Vladu predvođenu premijerom Andrejom Plenkovićem, uvijek  imao posebnu ulogu te da nekad mora doći do ovakvih trenutaka gdje se rješavaju ovakva odlikovanja.

- Da nije zajedništva, mi danas ne bi ni slavili "Oluju". Nažalost, još uvijek postoje političari koji misle da mogu podjelom ostvariti sebe. Njima nije mjesto u hrvatskoj politici, istaknuo je Banožić.  

Mario Banožić ističe kako je Hrvatska prije 30 godina bili puno slabije opremljena, slabijeg znanja i pobijedila snažnijeg neprijatelja.

- To što je netko opremljeniji od nas, to ništa ne znači, pa ni danas. Hrvatski vojnik je prožet domoljubljem. Prožet je znanjem i vještinama, istaknuo je.


"Čin pobjede u "Oluji" za nas je značio da je gotova priča s ratom"

Banožić kaže kako je rastao u vrijeme rata u Vinkovcima te kako se sjeća grada kako je izgledao, bio je pun ljudi koji su izbjegli iz svojih prostora i prognani iz svojih prostora.

- Čin pobjede u "Oluji" za nas je značio da je gotova priča s ratom. Da je Hrvatska pobjednik i da se svi oni vraćaju svojim kućama. U tom trenutku mnogi nisu razumjeli politiku dr. Franje Tuđmana, kao što ne razumiju ni današnje tumačenje politike pomirbe. Proces je nastavljen bez žrtava i država je nastavila funkcionirati, zaključio je Mario Banožić.