Šri Lanka: otvorena birališta za parlamentarne izbore, troškovi veći zbog pandemije

Birališta u Šri Lanki za parlamentarne izbore otvorena su u srijedu ujutro u skladu sa strogim zdravstvenim smjernicama, rekli su dužnosnici.

Glasovanje je počelo u 7 sati ujutro i produljeno je za jedan sat - do 17 sati, kako bi se omogućilo glasovanje osobama u izolaciji koje su bile u kontaktu sa zaraženima novim koronavirusom.

Vlasti su rasporedile više od 15.000 zdravstvenih djelatnika i inspektora za javno zdravlje kao pomoć u osiguranju provedbe zdravstveno-sigurnosnih mjera.

Registrirano je više od 16,2 milijuna ljudi s pravom glasa, koji trebaju izabrati članove parlamenta od 225 zastupnika s petogodišnjim mandatom.

- Glasači su pozvani da dođu što prije na birališta jer će zbog zdravstvenih mjera glasovanje dulje trajati, rekao je predsjednik izbornog povjerenstva Mahinda Deshapriya novinarima.

Troškovi izbora popeli su se na 10 milijardi rupija (54 milijuna američkih dolara), u usporedbi s uobičajenim troškovima od oko 6 milijardi rupija (32 milijuna dolara), uglavnom zbog dodatnih troškova zbog pandemije.

Predsjednik Gotabaya i njegov brat premijer Mahinda Rajapaksa, koji se natječe kao kandidat za premijera, vodili su kampanju za šrilansku Narodnu stranku (Sri Lanka Podujana Peramuna).

Glavna oporbena snaga, Ujedinjena nacionalna stranka, na čelu s bivšim premijerom Ranilom Wickremesingheom, suočena je s velikim problemima.

Stranka je podijeljena i većina prije popularnih kandidata sada se natječe u sklopu Ujedinjene narodne fronte (Samagi Jana Balawegaya) koju vodi bivši predsjednički kandidat Sajith Premadasa.

Objava izbornih rezultata očekuje se u četvrtak navečer.