Pripadnici HOS-a pokušali doći na kninski trg, policija ih spriječila

Policija na kninski trg nije pustila nekoliko stotina pripadnika HOS-a i drugih ratnih postrojbi, među kojima je bilo i onih u majicama s natpisom "Za dom spremni", a uzvikivali su i taj ustaški pozdrav, no pušteni su nakon završetka svečanosti u povodu 25. obljetnice Oluje.

-
Milošević: Svoj dolazak u Knin smatram zalogom za budućnost
- Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor izjavila je Hini da je nekoliko stotina pripadnika HOS- a i drugih braniteljskih udruga, kojima policija nije dopustila dolazak na Trg dr. Ante Starčevića, cijelo vrijeme dok je trajao program pjevalo, izražavajući nezadovoljstvo što ne mogu ući na trg. U nekoliko navrata čuo se, rekla je, i pozdrav "Za dom spremni", a nekolicina ih nosi majice neprimjerenog sadržaja.

Upitana zašto branitelji, među kojima je i bivši ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" Marko Skejo, nisu mogli ući na trg kako bi pratili program, Kosor je odgovorila kako je razlog tomu to što nisu imali akreditacije, a prostor gdje se održava program zbog epidemioloških mjera prima samo šestotinjak uzvanika.

- Postoji točan broj uzvanika koji mogu doći na Trg dr. Ante Starčevića. Prostor na trgu je ograničen zbog pandemije, a svi koji su na njemu moraju biti akreditirani", naglasila je. U Kninu, gdje od rano jutros traje program obilježavanja 25. obljetnice Oluje te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, mirno je i bez incidenata, rekla je Kosor.

Kad je završio svečani program, spomenuti HOS-ovci i pripadnici drugih braniteljskih udruga pušteni su na kninski trg. Prije, dok su još bili u policijskoj blokadi, predsjednik Udruge veterana specijalne policije BATT-Split Mladen Todorić izjavio je novinarima da su 1995. prošli cijeli Knin te ga oslobodili, a danas nisu u mogućnosti sudjelovati na svečanosti jer za njih ondje nema mjesta.

"Branitelji su došli nadomak trga, 1995. godine mogli smo proći kroz cijeli Knin i osloboditi ga, a evo sad za nas nema mjesta, a za Miloševića i slične ima mjesta, navodno zbog korone. Što je tu je", rekao je Todorić. Izrazio je žaljenje što se "kolege policajce dovodi u neugodnu situaciju, jer su s jedne strane barikade, a mi s druge". Epidemiju izazvanu koronavirusom nazvao je "takozvanom koronom".