Apel poljoprivrednika: Zaštitite hrvatskog seljaka!

Iako se očekivalo da će Hrvatska zbog koronakrize ojačati domaću proizvodnju i zaštititi hrvatskog seljaka - čini se da se to ne događa. Tržište je preplavljeno uvoznom robom: od povrća i voća do mlijeka i mesa.

Poljoprivrednici su ogorčeni - stoga iz Hrvatske poljoprivredne komore upućuju apel državi da provede inspekcijski nadzor.

Neizostavan je i nezamjenjiv u većini jela koje poznajemo. Sredina je ljeta, berba luka u punom je jeku. Kvaliteta odlična, no godina nikad neizvjesnija.

- Imamo 25 hektara luka, od toga je 5 hektara zimski luk, 20 hektara proljetni luk. Dobijemo otprilike 1000 tona, kaže Viktor Srpak, OPG Srpak.

U najboljim godinama Hrvatska proizvede oko 30.000 tona luka, otprilike pola ukupnih potreba. Ostalo se uvozi, najviše iz susjednih zemalja. Problem nastaje kada se uveze i više od toga, često po cijeni ispod granice isplativosti - kojoj domaći proizvođači ne mogu konkurirati.

- Naspram prijašnjih godina je 20% manja prodaja luka i 50% manja prodaja krumpira. Padaju cijene dosta, kaže Srpak.

Poljoprivrednici su stoga s razlogom ogorčeni. U Domitrovcu pokraj Varaždina gospođa Marija Cafuk vodeća je proizvođačica varaždinskog kupusa. Iza nje su desetljeća ulaganja, neprospavane noći, rad od 0 do 24. Ni za čim ne žali, ali kaže - država se prema seljaku često ponaša kao maćeha.

- Naši poljoprivredni proizvođači automatski moraju svoje proizvode ili sniziti cijenu ili zaoravati, jer jednostavno im se ne isplati brati ako je cijena ispod 1,5 kn ili kune, kaže Marija Cafuk, OPG Cafuk.

Da se taj najcrnji scenarij ne bi i ove godine ponovio, iz Hrvatske poljoprivredne komore upućuju apel državi - počnite provoditi kontrole i zaštitite hrvatskog seljaka.

Više doznajte u videozapisu.