Obiteljski liječnici: Nismo zaključali vrata, prilagodili smo se epidemiološkoj situaciji

Zbog epidemije koja ne prolazi te nedostatka liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti iz KoHOM-a šalju priopćenje u kojem pozivaju pacijente i kolege liječnike na poštovanje protuepidemijskih mjera. Podjećaju što učiniti prije i nakon dolaska u ordinacije obiteljske medicine.

Osvrnuli su se i na najavljene reforme primarne zdravstvene zaštite, pri čemu ističu da "KoHOM stoji na raspolaganju za aktivno uključivanje u izradu novih zakonskih rješenja, i to s pozicije praktičara s terena".

- Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani pacijenti, drage kolegice i kolege,

epidemija izazvana virusom COVID-19 traje dulje nego što je to itko mogao predvidjeti, a još uvijek nema pravog odgovora na pitanje kako će se situacija dalje razvijati.

Obiteljski liječnici okupljeni u udruzi KoHOM pozivaju kolege da ustraju u maksimalnoj dostupnosti svim svojim pacijentima. Svjesni smo da je velik nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i toga kakvi nas izazovi u skoro vrijeme čekaju; uz aktualnu epidemiju očekuje nas i gripa, uz turiste očekuju nas i izbjeglice, a uz veliko administrativno opterećenje očekuju nas i najavljeni novi preventivni programi.

Pozivamo pacijente da ustraju u pridržavanju protuepidemijskih mjera - socijalna distanca, maske u zatvorenim prostorima, čuvanje starijih i bolesnih.

U cilju zaštite preporučujemo svima da se prije dolaska u naše ordinacije najave telefonom, a kod dolaska obavezno nose masku. Tako sprječavamo grupiranje bolesnih i ugroženih skupina kao i dulje zadržavanje u čekaonici. To ne znači da smo zaključali vrata, već da smo organizaciju rada prilagodili epidemijskoj situaciji. Naglašavamo činjenicu da je dnevni broj kontakata liječnika i medicinske sestre s pacijentima veći od 100, vrlo često i blizu 200, stoga će biti iznimno važno razumijevanje, strpljenje i suradnja svih pacijenata.

U kontekstu najavljene reforme primarne zdravstvene zaštite KoHOM stoji na raspolaganju za aktivno uključivanje u izradu novih zakonskih rješenja, i to s pozicije praktičara s terena. Jer su liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti najbolji poznavatelji sustava primarne zdravstvene zaštite, ali i profesionalci s jasnom vizijom što bi se moglo unaprijediti, odnosno što se može promijeniti, stoji u priopćenju koje potpisuje Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.