Lukašenko: Amerikanci žele preuzeti kontrolu, odnosno NATO

U glavnom gradu Bjelorusije Minsku održan je veliki oporbeni prosvjed uoči predsjedničkih izbora koji se održavaju ovaj vikend. Na njihovu je čelu bila Svetlana Tikhanovska, protukandidatkinja predsjednika Aleksandra Lukašenka, inače žena uhićenog lidera oporbe.

Lukašenko je na vlasti od 1994., a zovu ga posljednji europski diktator zbog načina vladavine i onemogućavanja oporbe da djeluje.

Analitičari najavljuju da je vrijeme za promjene, a Lukašenko čini sve da ih ne bude, pa je tako naredio i uhićenje američkih državljana koje smatra najvećom prijetnjom uz donedavnog saveznika Rusiju.

- Prije su ljudi bili uplašeni, sada su iznad toga. Sada osjećaju da ih je mnogo. To je veoma dobro, istaknuo je stanovnik Minska.

- Cijela je zemlja izašla na ulice! To je strašno. Dođe mi da zaplačem, dodao je drugi.

- Svi nas mediji upozoravaju da Amerikanci žele preuzeti kontrolu, odnosno NATO. Zato smo neke ljude priveli. Oni imaju američku putovnicu ili su u braku s djelatnicima State Departmenta. Ali njihovi ruski naredbodavci brane ih iz sve snage, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.