Putin i Lukašenko razgovarali o pritvaranju 33 Rusa u Bjelorusiji

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i njegov ruski kolega Vladimir Putin izrazili su u petak uvjerenost da se slučaj 33 ruskih državljana pritvorenih u Minsku prošli mjesec može riješiti, objavio je Kremlj.

Uhićenja su pojačala napetosti između dviju zemalja, tradicionalnih saveznica, koje su se ove godine već sukobile oko nafte, uoči predsjedničkih izbora u Bjelorusiji u nedjelju, koji se smatraju najvećim političkim izazovom za Lukašenka posljednjih godina.

Skupina osumnjičenih ruskih plaćenika optužena je da je planirala poticati nerede u zemlji. Rusija tvrdi da su zaposlenici privatne zaštitarske tvrtke i da su bili u tranzitu kroz Bjelorusiju na putu prema Latinskoj Americi.

Dvojica čelnika u telefonskom su razgovoru dogovorila da će utvrditi zašto su Rusi uhićeni, pronaći odgovorne i privesti ih pravdi, objavio je Lukašenkov ured za medije.

Lukašenko je u četvrtak rekao da se vodi hibridni rat protiv Bjelorusije i da zemlja može očekivati prljave trikove s bilo koje strane. Putin je u petak naglasio važnost da Rusija i Bjelorusija njeguju bratske odnose.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u petak je pozvao Bjelorusiju da osigura poštovanje temeljnih sloboda izražavanja i mirnog okupljanja i da zajamči puna politička prava kandidata na izborima u nedjelju.