Darujte krv, spasite život!

Riječki HRT centar na Korzu danas prijepodne bio je domaćin brojnim darivateljima krvi koji su se odazvali akciji u organizaciji Gradskoga društva Crvenoga križa, sportskih društava i civilne zaštite. Akcija je organizirana da bi se popunile zalihe krvi u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci.

Tridesetak doza krvi - toliko je prikupljeno jutros u riječkom HRT-ovu centru. Televizijski studio i prostorije redakcije pokazali su se kao izvrsno mjesto za održavanje akcije dobrovoljnog darivanja krvi. 

- Prostorije su sjajne i tu se naravno moramo zahvaliti HRT centru što nam je ustupio i što je shvatio koja je važnost imati ovakve akcije, kaže Ivo Vidotto, predsjednik Savjeta darivatelja krvi riječkog Crvenog križa.

Važnost su shvatili brojni građani, ali i pripadnici civilne zaštite, koji su jutros bili prvi u redu. U riječkom KBC-u trenutačno nedostaje krvi grupa B negativna i AB negativna, ali uvijek su dobrodošli svi darivatelji od 18 do 65 godina.

- Muškarci četiri puta godišnje, žene tri puta godišnje, svi oni koji su nekad probali, neka ponovo probaju, svi oni koji daruju, neka nekog novog nagovore i onda je misija ispunjena za darivanje, ističe dr. Željkica Hadrović Pavišić, Zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.

Svoju je misiju jutros ispunila i Martina - djevojka koja već 16. put daruje krv. 

- Ja sam išla u Medicinsku školu i tamo sam čula sve o tome i rekla sam - zašto ne. Kad sam napunila 18 godina, kolegica i ja smo otišle same, rekla nam je 25-godišnja Martina Naranđa

A ima i poruku za sve buduće darivatelje.

- Pomognite drugima, nekom je stvarno to bitno, a nama, nama će se brzo regenerirati, tako da mislim, ništa ne gubimo, a zapravo nekom dosta pomažemo, poručila je Martina.

Plemenit je to i human cilj - izdvojiti deset minuta za nečiji ostatak života. Jer darovati krv znači - spasiti život.