Zelena berba grožđa

Vinari trpe zbog pandemije. Podrume im dobrano praznila ljeti ženda turistička sezona, no ove godine nije tako. Zato su mnogi krenuli u zelenu berbu, reduciraju urod i skidaju grozdove poput ovih kako bi smanjili pritisak na podrume i to uoči same berbe.

Izazovna je ovo godina za kontinentalne vinare. Mjesec i pol prije berbe, kada je barem ovdje u Kutjevačkom vinogorju, glavnina podruma već dobrano prazna i spremna za novo grožđe, sada nije tako.

- Mi smo u ovih 6 mjeseci imali pad od 41 posto i te mjere koje sada slijede sa skladištenjem i destilacijom djelimično koristimo. Drugi potez je da smanjimo značajno urod u vlastitim vinogradima negdje do 50 posto, priča Vlado Krauthaker.

Dobar poslovni potez

Pa će zeleni grozdovi, na žalost završiti na tlu. Dio će grožđa u proizvodnju zelenog vina s nižim alkoholima, dodaje. S manjim destilerijama će dogovoriti za pečenje destilata u vinjak koji je kvalitetna destilacija.

- Da, korona je napravila svoje i to je jedan šok strahovit, to je tek početak. Tko zna što će sve biti još do kraja i dobro je isplanirati berbu. Vije su mogućnosti, kaže Stanko Zrinščak s Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi - ili smanjiti urod kako bi bio manji ulaz u podrum ili napraviti veće količine vina i spremiti u skladišta berbu da odleži. Vinjak što duže odležava, dobiva na kakvoći, a time i cijeni.

Izvoz nije dobra opcija

Zato u vinarijama, planiraju proizvesti visokokvalitetna vina koja traže duže odležavanje u bačvama. Neki vinari poput, obitelji Perak iz Kutjeva, povećat će proizvodnju pjenušavih vina klasičnom metodom. Na tržištu idu jako dobro, a odležavaju barem tri godine. Koristit će i povoljne kredite koje s kamatom od samo 0,5 nudi država kao jamac.

- Sigurno nas takva mala kamata čini puno konkurentnijima, a ne kao dosad - krediti s kamatom od 5 ili 6 posto. Ljudi poput mene koji su u investicijama, za moju malu vinariju će sigurno dobro doći. Mi ćemo taj kredit koristiti, najavljuje Ivica Perak.

Tuča im je odnijela gotovo trećinu uroda, pomoći će to i kod nenadanih troškova zaštite protiv bolesti i botritisa na preostalom grožđu. Ivica Perak ogorčen je činjenicom da nema alternativnih rješenja nekadašnjem sustavu zaštite od tuče.

"Uvozni lobi diktira pravila u protugradnoj obrani"

- Zašto smo uništili nešto što je funkcioniralo u Hrvatskoj, a nemamo rješenja za to? Nekome to paše - uvoznom lobiju koji diktira pravila pa i u protugradnoj obrani. Ja želim da Hrvatski meteorološki zavod kaže kakva nam je perspektiva u takvoj proizvodnji  ili nećemo uopće proizvoditi, poručuje Pekak.

Iako će berba doći nešto kasnije, grožđe je zasad zdravo, kaže Zdravko Zrinščak - nema pepelnice, peronospore ima nešto malo na zapercima. Još nam je ostalo mjesec i pol do berbe, mislim da bi mogla biti jedna jako zanimljiva godina, nešto se promijenilo u toj klimi, morat ćemo se naviknuti, dodaje.

Iskusnim vinogrdararima i vinarima poput ovih to je novi izazov, a u uvjetima pandemije priznat ćete, nimalo lagan.