Šesti u svijetu u uzgoju orade i brancina

Mir nad kavezima s ribom ni najmanje ne sugerira da živimo jednu od najizazovnijih poslovnih godina. 2020. je mnoge bacila na koljena, no našoj najbrže rastućoj tvrtki s područja marikulture, samo je potvrdila stečenu poslovnu žilavost. Cromaris je dobio priznanje za vrhunsku kvalitetu. Dobro posluju i svakodnevno isporučju ribu u Italiju.

Talijani, njihovo primarno izvozno tržište, proizvode su im odavno ocijenili kvalitetnijima od konkurentskih. Dodatna potvrda svega je nagrada "Superior taste avard" za brancina, oradu i hamu.

- Nagradu dodjeljuje žiri sastavljen od 200-tinjak svjetskih kuhara koji procjenjuju bez da znaju tko proizvodi - kaže Goran Markulin, direktor Cromarisa.

Cromaris je trenutačno i najcertificiranija tvrtka u industriji mediteranske proizvodnje. Prosječna stopa rasta već godinama je dvadesetak posto. Malo je zapelo za vrijeme lockdowna. No, izvoz ni tada nije sasvim stao. 

- U ožujku i travnju smo pali 15 posto u odnosu na lani ali u svibnju se lagano vratili. Od lipnja i srpnja smo na putu ponovnog rasta - otkriva Markulin.

Količinama uzgoja tvrtka je pri samom svjetskom vrhu.

Sva uzgajališta Cromarisa su certificirana najznačajnijim i najzahtjevnijim eko certifikatima u svijetu AFC i mi smo jedina tvrtka u industriji brancina i orade koja ima svih 100 posto uzgajališta certificiranim s tim standardom - napominju iz tvrtke.

U izboru lokacija, Lamjana, Kudica, Košara i Velo žalo u zadarskome akvatoriju te Lim i Budava u Istri, osim čistoćom mora vodili su se principom održive akvakulture.

- Općina Marčana ima zdrav potencijal, u raškom zaljevu imamo jedno veliko područje gdje se uzgajaju dagnje odnosno školjkaši, u Budavi  se uzgaja riba od Cromarisa - to je jedna ozbiljna firma, tu smo u suživotu i ja se nadam da ćemo i dalje biti u jednom korektnom odnosu - kaže Predrag Pliško, načelnik općine Marčana.

Akvakultura, za koju su kroz fond za pomorstvo i ribarstvo dosad izdvojena značajna sredstva, uskoro dobiva svoju strategiju razvoja do 2030.

- Cilj je povećanje količine od 30 posto i 20 posto u vrijednosti povećanje zaposlenosti, a posebno je važno osigurati konkurentnost i produktivnost u akvakulturi - smatra Ante Mišura, pomoćnik ministrice za ribarstvo.

A upravo to je, uz stalna ulaganja u inovacije i razvoj, tajna neprekinutog Cromarisovog uspjeha.