Kvarner prema turističkim rezultatima spašava sezonu

I u prvim danima kolovoza broj se dolazaka turista, najviše iz Njemačke, Slovenije i Hrvatske, ne smanjuje. S najvažnijega tržišta, Njemačke, broj ukupnih noćenja na Kvarneru već u kolovozu premašuje devedeset posto. A prema subregijama, turističkim se prometom može pohvaliti otok Krk, s 40 posto dolazaka i 73 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu. Krk slijede Crikveničko-vinodolska rivijera, Rab i Lošinj.

Kvarner je ove sezone, po turističkoj popunjenosti, postao hit destinacija. Početak je kolovoza, a broj noćenja tek je za dvadeset posto manji od prošlogodišnjega. Među razlozima zašto biraju Kvarner turisti spominju blizinu zapada, sigurnost i kvalitetu usluga.

Uglavnom dolaze individualni gosti koji popune privatne smještaje i kampove, dok se hoteli više bukiraju od kolovoza.

- Znači, skoro smo na 80 posto prošlogodišnjeg noćenja u obiteljskom smještaju, kampovi su se digli na čak 70 posto isto prošlogodišnjih noćenja u kolovozu i hoteli su na 60 posto, ističe direktorica Turističkog ureda TZ Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Talijana je jednak broj kao i Čeha, dok je najviše gostiju tradicionalno iz Njemačke.

- Nijemci su došli na 93 posto njihovih dolazaka u odnosu na lanjsku godinu. Imamo i druge zemlje koje su skoro na 100 posto. Slovenija je tu, ističe primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Objekti s pet zvjezdica popunjeni su najviše, čak 86 posto u odnosu na lani. Ide se na kvalitetu, a ne masovnost.

- Prednjači najbolji smještaj. To je ono što i s terena čujemo. Iz restorana govore kao da je došla jedna bolja klijentela koja i više troši, a to je ono što je i nama bio cilj kroz sve ove godine da s podizanjem kvalitete usluge, smještaja i proizvoda, upravo privučemo te goste, ističe Peršić Živadinov.

Otoci prednjače, a Kvarner će očito turističkim rezultatima spasiti sezonu.