Proizvodnja hrane u doba pandemije

Da epidemija može biti i odskočna daska za promjene, dokazuju mladi i obrazovni poljoprivrednici u srcu Ravnih kotara - Benkovcu.

Zemlju baštine od pradjedova, prehranila je naraštaje, no da bi se opstalo na suvremenom tržištu, valja se prilagoditi novim okolnostima:

- Trendovi su više, brže, bolje, jače i što kvalitetnije. Veliki problem je nedostatak klastera ili u konačnici poljoprivrednih zadruga koje bi nam omogućile što jednostavniji i kvalitetniji izlazak na tržište, rekao je Ante Vrsaljko, vinar iz Nadina.

Epidemija je promijenila uvjete na tržištu, proizvod je teže plasirati, ali narod kaže - nije svako zlo za zlo.

- Htjeli, ne htjeli, doći će do filtriranja tržišta i samih proizvođača, tako da u konačnici, ja vjerujem da će opstati samo najjači, odnosno najuporniji, dodao je Vrsaljko.

Lokalni proizvod dolazi s dobrim pedigreom, na koji vrhunske je kvalitete na koju potrošača valja tek podsjetiti.

- Ja vjerujem u Ravne Kotare, vjerujem u snagu zemlje kao temelj za snagu brenda i povezivanja turizma i poljoprivrede, rekao je Nedo Pinezić, poduzetnik iz Krka.

Ugostitelji koji će nuditi hranu pripremljenu od lokalnih namirnica te biti po tome prepoznatljivi, mogao bi biti prvi i najlogičniji korak od kojeg bi svi imali koristi.

- Sve više ljudi se okreće lokalnoj hrani, sve više upita smo imali gdje to nabaviti domaće, znači ne gledamo sve toliko crno kroz COVID, nego gledamo to kao novu, dobru priliku za naše proizvođače, smatra Marta Puntar iz Udruge za ruralni razvoj Ravni Kotar.

Volje, znanja i energije ne nedostaje, čini se da bi ovi mladi ljudi zajedno mogli biti snaga koja će usmjeriti Ravne kotare prema boljoj budućnosti.