Masovna pljačka i pucnjava u Chicagu

Neredi i sukobi u Chicagu. Policajci su otvorili vatru na pljačkaše i uhitili više od 100 huligana koji su u velikom broju napali luksuznu trgovačku četvrt, pljačkali trgovine i razbijali prozore. Ozlijeđeno je najmanje 13 policajaca, a vatrenim oružjem su ranjeni i jedan zaštitar te civil.Napetosti su izbile kad je policija uzvratila na vatru 20-godišnjeg sumnjivca koji im je pokušao pobjeći. Sumnjivac je ranjen, a na društvenim mrežama počele su kružiti objave u kojima se poticalo na pljačku u središtu grada.Načelnik policije David Brown ocijenio je da je riječ o čistom kriminalu, a gradonačelnica Lori Lightfoot naglasila je da se incident razlikuje od opravdane pobune koja je izbila nakon smrti Georgea Floyda, kojeg su 25. svibnja ubili policajci u Minneapolisu.

- Ovo nije bio organizirani prosvjed. Ovo je bio incident čistog kriminala, rekao je Brown na konferenciji za novinare.

- Ono što se dogodilo u našem gradu sinoć i jutros, naravno, duboko je bolno za svakog stanovnika Chicaga. Ovo je bio napad na naš grad. To potkopava javnu sigurnost i rađa osjećaj nesigurnosti među našim stanovnicima. To također potkopava naše napore da se oporavimo. Iste prodavaonice koje su sinoć stradale prije toga, rekla je Lightfoot.U to je područje poslano 400 policajaca, a dočekale su ih stotine ljudi - mnogi od njih izlazili su iz opljačkanih trgovina s rukama punim robe.

Gradske vlasti ističu kako je riječ o čistom kriminalu i naglašavaju da se incident razlikuje od opravdane pobune nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg su ubili policajci.