VIDEO: Prva hrvatska kamp-kućica

U Varaždinu je počela proizvodnja prve hrvatske kamp-kućice. Predstavljena je na sajmu u Münchenu početkom godine gdje je dobila izvrsne ocjene. Ubrzo je - na iznenađenje samog konstruktora i izumitelja - stigla i prva narudžba, upravo iz Njemačke.

Nakon dva desetljeća planiranja i projektiranja - elektrotehničar, s talentom za strojarstvo - Siniša Vugrek sastavio je prvu hrvatsku kampericu - naziva Sara 1.

- Ideja je bila spojiti retrostil s ekološki prihvatljivim materijalima i modernim dizajnom, rekao je Vugrek.

Sve je napravljeno od hrvatskih materijala. Nije to masovna manufaktura, Siniša - nakon redovitog posla ostatak dana provede u radionici. Za jednu kampericu potrebna su dva mjeseca rada.

- Interes je golem, nakon sajma koji smo imali krajem drugog mjeseca u Münchenu, došle su tri narudžbe koje se trenutno rade. Za tjedan, dva bi trebala prva izaći van, rekao je.

Ukupna je težina sedamstotinjak kilograma, bez problema je "vuče" prosječan obiteljski automobil - u planu je godišnja proizvodnja njih barem pet.

- Cijene mogu biti od deset tisuća eura na gore, plus porez, no cijena ovisi i o opremi. Ideja je bila da svaka bude individualna, pojasnio je.

Trenutačno je Siniša jedini graditelj i kreator - no ako se sve nastavi prema planu - u Varaždinu bi mogla niknuti prva tvornica - hrvatskih kamperica.